Konkrétně pod okny dětského pokoje.

Ráno tak zoufalí, nevyspaní majitelé bytů najdou v bezprostřední blízkosti svého obydlí v lepším případě jen nedopité lahve s alkoholem. „Děsíme se každé středy, pátku a soboty," řekl jeden z obyvatelů domu přilehlého k baru Best Club Rostislav Marek.

„Začne nám dunět byt a doléhá k nám pouliční hluk. Vznikl totiž nový fenomén. Mladí si na diskotéku nosí svůj vlastní alkohol a ten právě popíjejí venku před klubem, tedy pod našimi okny," uvedl Marek.

„Vzniká tady nezřízený čurbes. Ráno máme před domem i produkty jejich vyměšování. Náš dvorek je zkrátka láká," doplnila posmutněle jeho žena Jana.

Manželé Markovi nejsou ve svém trápení sami. I ostatním lidem rušení nočního pořádku vadí. Vždyť mnohdy vstávají ráno do práce a místo klidného spánku mají pod okny do ranních hodin nezřízenou rušnou party.

„Minulý pátek tady něco zapálili, byla pak zakouřená celá ulice," postěžovala si další z naštvaných Iva Letangová.

Připomněla také, že všichni, kteří se nechtějí s tímto stavem smířit, vytvořili a podepsali Petici za klidný spánek, kterou doručili na zlínský magistrát.

Všichni naštvaní nájemníci se shodují na jednom. Hrozí se totiž oteplení, které bude zcela jistě lákat mladé z Best Clubu do přilehlého parku. Podle jejich slov nebude tak klid ani z jedné strany.

Novým zábavním podnikem se zabývají i úřady.

Závažné nedostatky totiž v provozu nového baru shledali hasiči i odbory zlínského magistrátu. Víkendové „hudební produkce" pravidelně zaměstnávají také hlídky zlínských městských strážníků.

„Zjistili jsme nedostatky v únikových cestách z objektu a vybavení prostor věcnými prostředky požární ochrany," sdělil oficiální stanovisko mluvčí zlínských krajských hasičů Libor Netopil k provedené kontrole.

„Nyní probíhá správní řízení, proto se k jeho výsledku nemůžeme zatím vyjadřovat," vysvětlil Netopil.

Také městská policie ve Zlíně se novým nočním klubem pravidelně zabývá. Ať už je to v souvislosti s rušením nočního klidu, narušováním veřejného pořádku či znečišťováním veřejného prostoru návštěvníky klubu.

„Naší prvotní věcí je situaci na místě monitorovat a připravit podklady, se kterými pracuje správní orgán," řekla mluvčí zlínské městské policie Šárka Škubalová.

„Jen o uplynulém víkendu naši strážníci zasahovali na místě několikrát a zjistili kolem dvaceti přestupků. Stojí nás to nasazení a koncentraci našich sil," dodal šéf zlínských strážníků Milan Kladníček.

V souvislosti s touto nepovolenou diskotékou dostala Rada města Zlína petici, ve které si občané stěžují na její provoz. V současné době naštvaní obyvatelé ulice Kvítková chystají již další petici.

„V tuto chvíli se provozem tohoto zařízení zabývá odbor stavebních a dopravních řízení a odbor živnostenský," sdělil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Magistrát s provozovatelem zároveň vede správní řízení a brzy rozhodne, zda udělí pokutu za užívání prostor v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.

Podle města se totiž jedná o diskotéky, a nikoliv o původně avizovaný bar s hudební produkcí. Best clubem se konkrétně zabývá náměstek primátora Ondřej Běták.

„V tuto chvíli nemůžeme tuto diskotéku uzavřít, zákon nám to neumožňuje. V ulici Kvítková ale hodláme začít uplatňovat vyhlášku, která zakazuje konzumaci alkoholu na veřejném prostranství, tento návrh předložíme zastupitelstvu města na nejbližším zasedání v březnu," sdělil Běták.

V úvahu podle něj přichází i uplatnění vyhlášky, na jejímž základě je možné omezit otevírací doby provozoven v dané lokalitě.

„Je nám ale jasné, že by se dotkla i provozoven, se kterými nejsou problémy, proto hledáme i jiná řešení," konstatoval.

Sdělil ještě, že město pozvalo k jednání majitele objektů, ve kterých se nachází zařízení, s jejichž provozem souvisejí narůstající problémy s narušováním veřejného pořádku.

Nejsme diskotéka. Hudbu pouštíme z rádia nebo jukeboxu

„V žádném případě neprovozuji diskotéku. Status „diskotéka" nemá žádný klub ve Zlíně a troufám si říct, že ani ve Zlínském kraji. Provozuji bar s hudbou." To je jedna z reakcí provozovatele podniku The Best Club Petra Stoji.

Jak tedy pouštíte tuto hudbu?

Hudbu pouštíme z rádia nebo z jukeboxu. Máme tady vlastní aparaturu a pouštíme lidem písničky na přání. Za tuto hudební produkci platíme poplatky OSA.

Lidé, kteří bydlí v okolí, si stěžují na hluk, sepsali už kvůli tomu i petici.

To je jejich věc a aktivita.

Co říkáte na to, že magistrát a hasiči vedou proti vám správní řízení?

O žádném správním řízení nic nevím. My tady máme všechno v pořádku a vše v souladu s kolaudačním rozhodnutím. Můžeme zde provozovat restauraci, bowling, hernu, bar i kuchyni.

Proč jste v klubu zrušil bowling?

Jednalo se o úpravu a zkrášlení našich prostor.

Co na to vlastník objektu TOMA a. s.

„Prostory v naší budově v ulici Kvítková ve Zlíně, kde je v současné době zřízen bar The Best Club, jsme pronajali prostřednictvím realitní kanceláře. V naší nájemní smlouvě máme vše ošetřeno a je v ní výslovně vše řečeno. Z naší strany se nejedná o alibismus, chceme, aby každý, kdo naše prostory užívá, je užíval v souladu s předpisy, ale veškerá odpovědnost za provoz je smluvně přenesena na provozovatele The Best Clubu. Úřady jednají kvůli stížnostem přímo s nájemcem jako provozovatelem, nikoliv s naší společností."

Martina Šimčíková, vedoucí Odboru správy majetku Toma a. s.

JANA ZAVADILOVÁ