Více než 30 let se jahodám věnuje také Roman Pekař, který prodává jahody ve Zlíně-Přílukách.

„Jahody chutnají každému, jsou výborné, zdravé a nikdy se jich nepřejíte," říká zapálený zahradník, který původně pěstoval jahody v Želechovicích a Vizovicích.

Nyní druhým rokem u cyklostezky na kraji Zlína. „Lidé jezdívali za mnou, ale teď jsem se rozhodl jim více přiblížit," vysvětlil důvody změny lokality.

Dříve pěstoval jahody v sadech, protože stromy poskytovaly ovoci ochranu před přímým slunečním svitem. „Kvůli ozónové díře bývají jahody popálené, proto je dobré je trochu chránit," vysvětlil.

„Navíc se jahody hodně hnojí, a když jsou v sadě, hnojivo prospěje nejen jahodníkům, ale také stromům," doplnil.

„Kvůli různým nařízením ale není dovoleno pěstovat různé věci dohromady, celkově je tolik pravidel a zákonů, že je složité všechno pečlivě dodržovat, navíc bohužel jsou mnohá nařízení neprospěšná," postestkl si soukromý zemědělec, který nyní prodává jahody formou samosběru ve spolupráci s Plemenářským podnikem Tlumačov.

Na poli tráví celé dny. „Je to hrozná dřina, protože se snažím nepoužívat moc chemie, co nejméně postřiků a skoro všechno dělám ručně," prozradil tajemství úspěchu.

„Pak jsou jahody opravdu dobré. Znám asi 100 odrůd, ale jen asi 7 je sladkých. Nové odrůdy jsou sice pevnější a déle vydrží, ale rozhodně nejsou tak dobré," popsal. Kvůli dodržování svých zásad má ale menší výnosy.

„Při klasickém pěstování je sklizeň až 40 tun ovoce na hektar, kdežto já sklízím jen maximálně 14 tun na hektar," vyčíslil Pekař.

„Zákazník nemusí takto poctivě vypěstovanou jahodu nijak dochucovat, může ji ihned jíst nebo dát do marmelády a sirupu," raduje se.

POMÁHAJÍ I ROZTOČI

Samotné pěstování jahod přitom není až tak jednoduché. Je potřeba přesně vybalancovat poměry živin, hnojiva, kompostu, pohlídat dravé roztoče.

„Schválně sázím mezi jahodníky i maliníky, divizny a pohanku, aby se mi dařilo udržet tady dravé roztoče, kteří jsou pro zdravé rostliny nezbytní," vysvětlil.

Nejvíce teď jahody trápí teplotní stres, který způsobuje přímé slunce nechráněné ozonovou vrstvou, a studená mulč, která jahodníky ochlazuje. Jahody pak mohou být spařené.

Na jeho jahodovou farmu přijde denně i 300 lidí. „Bohužel jsem musel zavést přísnější pravidla, protože mnozí jsou neopatrní a hodně rostlin poničí," postěžoval si Roman Pekař.

„Chci, aby zákazníci byli spokojení, ale nemohu na tom prodělávat," dodal.

„Na jahodaření jsem nezbohatl, ale baví mě to, jsem rád, že lidem mé jahody chutnají a že je konečně umím pěstovat," směje se.

MARCELA KANIOVÁ

Čerstvé jahody. Pěstitele neničí dovoz, ale faleš

Zkuste najít v Česku nějakou zahrádku, na níž se nepěstují jahody. Zřejmě budete mít velký problém. Jahody jsou mezi zahrádkáři jedny z nejrozšířenějších plodin. Jejich sezona je nyní v plném proudu.

„Na pěstování jahod není nic náročného. Daří se jim na většině půd v Česku, ale hlavně jsou velmi oblíbené u dětí. Jsou sladké," vysvětlila mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Ve větším se jahody na území Čech a Moravy pěstují už dobrých 120 let, kdy je v Neveklově na Benešovsku začal pěstovat Rudolf Strimpl. A vydělal na nich velké jmění. Dnes podle ministerstva zemědělství plocha komerčních jahodníkových polí zabírá 500 až 600 hektarů, z nichž se loni sklidilo více než tři tisíce tun tohoto ovoce. Zahrádkáři a malopěstitelé pak obhospodařují dalších 1100 hektarů a ročně sklidí šest tisíc tun.

České jahody se ke spotřebitelům nejčastěji dostávají hned po sběru na farmách nebo na farmářských tržištích.

„Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy," vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jenomže velkým pěstitelům dělá dovoz stále těžkou hlavu. „Přežil jsem slovenský dovoz, španělský dovoz, začal jsem přežívat polský dovoz v roce 2005 a nejhorší je to nyní, když je dávají překupníci jako české jahody," postěžoval si nedávno pěstitel z pražských Kunratic Jiří Jakoubek.

Ministerstvo zemědělství letos zvýšilo podporu zemědělců, kteří jahody pěstují v ekologickém režimu. Už loni jahody zařadilo mezi vybrané citlivé ovocné druhy.

Každý Čech ročně spotřebuje necelé tři kilogramy jahod.

VILÉM JANOUŠ