„Ale i tak se mě povodně dotkly jako mnohých jiných. Od té doby se pořád mluví, vlastně už sedmnáct let, o protipovodňových opatřeních, nic se ale neděje, nic konkrétního doposud nebylo vidět," řekl Deníku Miroslav Šoltys.

O to více vítá představu takzvaného regionálního biokoridoru, který už postupně vzniká v katastru Tlumačova ve směru na Machovou. Rozkládat se má na rozloze zhruba devět a půl hektaru.

„Na biokoridoru pracujeme teoreticky od loňska, fyzicky od srpna. Terén je prozatím jen oplocený, příští týden však už přistoupíme k výsadbě zhruba osmdesáti pěti tisíc dřevin a keřů. Budou tam lípy, javory, duby, jeřáby nebo také krajové odrůdy jako jabloně či hrušně. Dále pak také různé druhy křovin," informoval tajemník tlumačovské radnice Jaromír Jánský.

Užitek z něj do budoucna budou mít jak obyvatelé obce, tak také zvěř.

„Až stromy povyrostou, budou plnit svůj účel. Bude díky jim posíleno vsakování a zadržování vody. Zabrání tomu, aby přívalová vlna v plné své síle vtrhla do níže zaplavovaných polí či nemovitostí nebo také zabrání splachování ornice," vysvětlil Jaromír Jánský.

Biokoridor navíc výrazně přispěje k migraci zvěře.

„Životního prostředí jim neustále ubíráme, lidských i stavebních překážek u cesty je stále více, zemědělská technika je rovněž výrazně obírá o místo, proto se snažíme i tímto způsobem jí to nějak nahrazovat," konstatoval Jaromír Jánský.

Náklady na biokoridor vyčíslil na 3,7 milionu korun, přičemž částku uhradí z přislíbené dotace ze Státního fondu životního prostředí.

„Bude to hodně dlouho trvat, než všechny stromy vyrostou. Biokoridor tak ocení až naše děti z dlouhodobého hlediska," řekl k tématu také starosta Tlumačova Antonín Jonášek.

Regionální biokoridor vzniká na obecních pozemcích, jeho realizaci předcházely výpovědi zemědělcům, kteří dotčené hektary využívali.

„Proti tomu se nedá bojovat, biokoridory jsou v dnešní době boom. Už jsme kvůli tomu přišli o stovky hektarů. Vidím to tak, že za dvacet let je zase všichni budou rušit, likvidovat. Teď jsme ale holt všichni zelení, biokoridory jsou v módě. Ale my na to doplácíme, máme stále méně pozemků," konstatoval například Jindřich Václavek, jednatel tečovické společnosti Zemet.