Egon Heckel už má zkušenosti s hospodařením z Jeseníků. O víkendu chystá jeho družstvo dožínky.

„Mám německé jméno a sestru v Rakousku, zřejmě proto se objevily pochybnosti," domnívá se Egon Heckel, který přitom ve Slavičíně už od roku 2000 prodává moderní traktory a techniku. A před časem se rozhodl hospodařit také v zemědělství. Družstvo, které koupil, zaměstnává nyní jedenáct lidí ze Slavičína a okolí.

„Zatím jen vše uklízíme, třídíme, rovnáme, skládáme, opravujeme a rekonstruujeme," popsal Egon Heckel.

Část místních to ale přijímá nelibě. „Všimla jsem si, že nám tady jezdí krásné traktory a u krav je více čisto," okomentovala místní obyvatelka Barbora Kubíčková.

„Zaslechla jsem sice, že nám tady hospodaří Němci a že to tady všechno skoupí, ale byla jsem se podívat a musím říct, že to je stále lepší," pochválila. „Akorát je škoda, že nám tady oplotili les, tak musíme na houby oklikou," postěžovala si důchodkyně.

Důvod je podle vlastníka prostý: areál se rozhodl důkladně uklidit a ošetřit, i proto vznikly nové ohrady a hrazení. „Zahradili jsme okolí lesů, ale každý majitel pozemku může požádat o přístup," zmínil Egon Heckel. Pozemky bylo prý nutné pečlivě ohradit kvůli zvířatům.

Další výtky se objevily na neposekanou trávu. „Chodíme polními cestami na procházky se psy a vůbec to tam není posekané, takže psi jsou pak plní klíšťat a taky to tam vypadá dost neupraveně," zlobí se místní Pavel Diblík.

MUSÍ ČEKAT, AŽ ODKVETOU ROSTLINY, VYLÍHNOU SE MOTÝLI

Vedení zemědělského družstva má ale pro pozdní sečení zákonem dané důvody.

„Jsme v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a musíme dodržovat mnohá nařízení. Dělat biopásy a sklízet pouze v určitých termínech, tedy musíme vždy počkat, až např. odkvetou některé rostliny nebo se vylíhnou motýli a podobně," popsal majitel, který není žádný amatér, co se hospodaření týče.

Rodák ze Staré Červené Vody má už 17 let farmu s kravami v Jeseníkách.

„Baví nás to, proto jsme se rozhodli rozvíjet chov dobytka také ve Slavičíně," vysvětlil motiv své rodiny.

„Líbí se nám pečovat o krajinu, zkrášlovat okolí, mít prostředí, ve kterém žijeme, hezké. Prostě nás to baví," dodal Egon Heckel.

Mrzí ho, když někteří lidé nejsou schopni si uklidit ani za vlastním plotem.

Nové vedení zemědělského družstva chce do budoucna zlepšit kvalitu skotu. Aktuálně mají ve Slavičíně zejména plemeno masný simentál, ale měl by ho nahradit aberdeen angus.

„V současné době je v chovu osm statných býků a přibližně tři stovky krav. Veškerý dobytek je určen zejména na maso v bio kvalitě. Do budoucna máme zájem toto kvalitní maso nabídnout i místním lidem," popsala pro Deník Lucie Turčyn Kalinová z vedení zemědělského družstva.

Nyní se věnuje spíše přípravám na dožínky, které se konají ve Slavičíně už tuto neděli.

„Chtěli bychom se více zapojit do společenského dění a podpořit místní podnikatele," uvedla Turčyn Kalinová s tím, že se snaží přimět místní k větší účasti na slavnostech. „Na akcích by se mohl třeba více prezentovat Pivovar Hrádek, zdejší cimbálovka a další," dodala.

Vedení Slavičína aktivity nového majitele vítá. „Jsme rádi, že je nové vedení družstva akční a snaží se do místního dění aktivně zapojit. Do budoucna chceme spolupracovat zejména při organizaci dožínek," sdělil Deníku starosta Slavičína Jaroslav Končický.

MARCELA KANIOVÁ