V rámci projektu s názvem „Cílené zařazení dětí a mládeže se specifickými vzdělávacími potřebami do přirozené vrstevnické skupiny" byly také podpořeny děti a mládež, které se účastnili programů s využitím speciálních metod a pomůcek.

„Napomohly zlepšení obtíží celkem šestnácti dětí z České a Slovenské republiky. Děti nejčastěji používaly hudební nástroje, hrací stavebnice na zlepšení soustředěnosti a jemné motoriky i výpočetní techniku a multisenzorické pomůcky," sdělil vedoucí projektu Pavel Zbořil.

Dětem se specifickými vzdělávacími potřebami může pomoci i terapie zvaná psychobalet, při které se využívají pohybové techniky.

Projekt je financován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj a spolufinancován státními rozpočty Slovenské republiky a České republiky

Kam se mohou rodiče obrátit?

  • Spektrum preventivních programů Kroměříž a FOD Kroměříž
  • Středisko výchovné péče Valašské Meziříčí
  • o.s. Za sklem
  • Středisko volného času Klubíčko ze Zlína.

Co je inkluze?Inkluzivní vzdělávání nebo inkluze je praxe zařazování všech dětí do běžné školy (do tzv. hlavního vzdělávacího proudu), která je na to patřičně připravena. V inkluzivní škole se neoddělují děti se speciálními vzdělávacími potřebami od dětí bez nich. V jedné třídě se tak spolu vzdělávají děti zdravotně postižené, nadané, dětí cizinců, děti jiného etnika i většinové společnosti. Pedagog se všem dětem věnuje rovnocenně, nikomu více ani méně. Zdroj: cs.wikipedia.org