Zóna má už dva potvrzené investory a třetí do oblasti míří. Holešovská radnice věří ve snížení nezaměstnanosti a rozvinutí průmyslu

„Zóna má dvě roviny. Jednu negativní a jednu pozitivní,“ vysvětlil holešovský místostarosta Rudolf Seifert a dodal, že někteří jsou pro a někteří proti.

„Kladná stránka je ta, že se v celém regionu rozhodně sníží nezaměstnanost a rozvine se průmysl, avšak negativy budou zvýšení dopravy, ruchu a v neposlední řadě i nájemní dělníci,“ podotkl místostarosta.

Investory mířící do průmyslové zóny jsou společnosti Foundry and Machining, s.r.o. a MRB Sazovice, s.r.o.

„Dokončili jsme studii a v lednu pravděpodobně začneme stavět,“ svěřil jednatel společnosti MRB Sazovice Pavel Miklík a dodal, že dokončení je plánováno na letošní podzim.

„Chceme vybudovat halu pro technologii laserového řezání plechů a profilů s využitím 3D technologie. V hale bude pracovat asi dvacet zaměstnanců, z toho zhruba deset bychom rádi přijali,“ slíbil Miklík. Také společnost POKART, s.r.o. do holešovské zóny míří a jednatel Eduard Ivanický vysvětlil proč.

„Je to pro nás nejbližší průmyslová zóna, která se buduje. Líbí se nám lokalita, cenové podmínky, a je dostupná našim zaměstnancům,“ vyjmenoval jednatel a svěřil, že firma má momentálně provozovnu v Otrokovicích, ale od Holešova si slibují přínos v mnoha směrech.

„V Holešově se zcelíme a narosteme do šířky,“ předjímá Ivanický. Firma se zabývá kartonážní činností a v průmyslové oblasti plánuje vystavět halu pro výrobu obalů z papírové lepenky.

„Momentálně zaměstnáváme osmašedesát lidí a v zóně bychom potřebovali navýšit stav na osm desítek,“ vypočítal Ivanický. Vyjádření společnosti Foundry and Machinig se nepodařilo sehnat. Mnoho obyvatel Holešova tyto přísliby volných pracovních míst těší.

„Zóna bude určitě přínosem,“ potvrdila Pavlína Lišková a dodala, že je nadšená, že se ve městě něco děje. „Jezdíme se na zónu dívat na kole a fandíme jí,“ řekla Lišková.

Najdou se však i lidé s opačným názorem.

„Zrušilo se letiště a to mě štve,“ zlobí se obyvatel Holešova, který si nepřál být jmenován. Podle něj měla být průmyslová oblast vybodována u většího města, než je Holešov. „Podle mě se nepodaří získat dost investorů,“ míní místní a dodal, že by raději obnovil letiště.