Dvě pětičlenné poroty, jedna na med a druhá na slivovici vybírali ty nejlepší vzorky. Obě je však hodnotily podle stejných kritérií. U vzorků byla kontrolována čistota, vůně, chuť, jemnost i procento vody. Láhve i skleničky byly všechny stejné, nešlo je tedy rozpoznat, od koho jsou vzorky. Porotci také měli plné ruce práce, vždyť vzorků slivovice bylo 35 a medu 34.

Nejen oni však mohli ochutnávat, to měli na starosti hlavně návštěvníci. „Ochutnávky všeho druhu jsou podstatou akce. Pro všechny jsme měli připraven květový, akátový, lípový, lesní, pastovaný med a mnohé další medy. Také různé druhy medoviny i ostatní včelí produkty," popsal předseda tamních včelařů Alois Tarabus. Ten se podílel na organizaci celého Medového odpoledne. Výstava se podle Tarabuse připravuje zhruba tři měsíce. Organizuje ji Základní organizace včelařů ve Štítné nad Vláří. „Je to prezentace včelařské práce. Když se výstava připravuje, stojí mě to nervy, ale vždy to dobře dopadne," usmál se předseda včelařů. Podle něj se akce zúčastní až na šestset lidí. A opravdu, letos si medový den ve Štítné nenechalo ujít dokonce až 650 lidí. „Náš pan farář dělá divy," připomněl s úsměvem Tarabus." Vysvětlil, že lidé, kteří byli navečer v kostele se poté nechali zlákat světly a vůní, která se linula z kulturního domu.

Návštěvníci se při Medovém odpoledni rozhodně nenudili. Kromě koštování dobrot z medu a slivovice se jistě dobře bavili při vystoupení cimbálové muziky Vincúch z Valašských Klobouk. Zejména rodiče malých dětí ze Štítné měli na pódiu kulturního domu své želízka v ohni. Jejich ratolesti z mateřinek ve Šítné a školní soubor Javorníček pobavily všechny přítomné pestrým programem

Příjemným překvapením byla jistě včelí tombola. Díky ní mohli výherci získat přírodní produkty. Kdo chtěl, mohl obdivovat živé včely ve skleněném úle nebo také se podívat, jak se vyrábí svíčky z včelího vosku. Samozřejmostí byly praktické ukázky včelařských prací a výpěstky tamních zahrádkářů. „Moc se nám tady líbí a nejvíc asi slivovice," usmívaly se místní návštěvnice Medového odpoledne Hana Šindlerová a Renata Pukišová. „Náš děda už tady třikrát po sobě vyhrál za med a jednou dokonce měl i nejlepší slivovici," pochlubily se. „Je to tady bezvadné, mají tu výbornou medovinu," hodnotila další z návštěvnic Marta Mozková. Loni jsme výstavu nestihli, ale snažíme se sem chodit každý rok, máme tuto akci rádi," dodala. Medový den byl příležitostí i pro mladé brigádnice, které prodávaly krajánky a nabízely mošt. „Dá se říct, že jsme takové zahradnice, smály se dvanáctileté školačky Valča Kolínková a Bára Kováčová, možná další z nastupující generace včelařů a zahrádkářů.

Ve Štítné je 46 včelařů. Je to dost a dá se říct, že je zde již osmdesátiletá včelařská tradice. „Letošní král včelařů je však Josef Šerý. Nejlepší slivovici nakonec měl Petr Šenkeřík. Oba výherci přijeli z Popova.