Vedení Povodí Moravy se v tomto období zase snaží projekt na možné vybudování přehrady u Vlachovic doladit a nechává zpracovat odborné studie. Koncem března se s investičním ředitelem Povodí Moravy Janem Šmaterou sešli také ve Vlachově Lhotě.

„Jde nám o to, aby byla cesta ve směru na Vysoké pole průjezdná. Je to pro Vlachovu Lhotu určitě důležité, zejména kvůli obslužnosti, dopravě do zaměstnání, sanitkám apod," sdělil Deníku starosta Vlachovy Lhoty Miroslav Častulík.

„Naši zastupitelé měli dotazy také ohledně vykupováním pozemků, rybolovu, koupání, rekreace, co bude se zemědělci, kteří užívají pozemky v místě plánované přehrady, kde mají pronajaté pozemky a tak dále," přibližuje Častulík.

Na základě vzájemné diskuze pak zastupitelstvo Vlachovy Lhoty sepsalo návrh. „Budeme požadovat čističku i odkanalizování obce," popisuje starosta Vlachovy Lhoty. Prakticky stejné požadavky mají také ostatní dotčené obce.

„Povodí Moravy s námi sice jedná, ale zatím mi tato jednání připadají dosti nekomplexní," svěřil Deníku starosta Vysokého Pole, Josef Zicha.

„Vedení Vysokého Pole probralo stanovisko obce na zastupitelstvu a zašle své požadavky, zejména se bude zajímat o vybudování čističky, o různá úskalí, např. sesuvy půdy, jak je to s případným solením komunikací v zimě, což je pro obec, která je v kopcích, velmi důležité. Určitě jsou i další omezení, která by nastala, pokud by se přehrada u Vlachovic skutečně realizovala. Bohužel nás zatím nikdo neinformuje komplexně a dostatečně," posteskl si Zicha. 

„Vysoké Pole nemá žádný problém s případným vybudováním přehrady, dokonce bychom byli rádi, kdyby tady byla co nejdříve, ale prozatím považujeme přístup Povodí Moravy za nedostatečný. Byli bychom rádi, kdyby se to řídilo pořádně. Je jasné, že do takovéto velké akce musí mluvit také krajský úřad, životní prostředí, ministerstva a další," vysvětluje Zicha.

„Uvítali bychom jasnou koncepci, projektovou dokumentaci a konkrétní plán. Mrzí nás, že nemáme dostatek informací. Například v budoucí zátopové oblasti jsou asi tři nemovitosti a tito občané zatím nebyli ani osloveni, což působí dosti neorganizovaně," domnívá se.

„Po sérii jednání a prezentací požádal státní podnik Povodí Moravy dotčené obce o stanoviska k možné výstavbě nádrže. Stanoviska obcí jsou příznivá, nicméně již nyní obce definují své požadavky na realizaci některých doprovodných opatření, která by měla být provedena v souvislosti s výstavbou nádrže. Jedná se například o opatření související s odkanalizováním obcí a čištěním odpadních vod, protože nároky na úroveň čištění a kvalitu vody v souvislosti s výstavbou nádrže zcela jistě vzrostou," potvrdil investiční ředitel Povodí Moravy Jan Šmatera.

Návrhy by měly sepsat všechny dotčené obce, se kterými vede Šmatera jednání. V první skupině obce v ploše povodí nad nádrží. Jsou to Vlachova Lhota, Újezd, Vysoké Pole, Drnovice, Tichov, tedy obce v povodí Vláry. Následovat budou obce Loučka, Haluzice (povodí Sviborky) a Smolina (povodí Smolinky). Druhou skupinu obcí podél řeky pod nádrží tvoří Vlachovice-Vrbětice, Bohuslavice nad Vláří a Štítná nad Vláří-Popov.

„Již byla zpracovaná technicko-ekonomická studie, která neidentifikovala zásadní střety či problémy, které by významně ztěžovaly možnou výstavbu tohoto vodního díla. Tato studie taktéž potvrdila potřebnost zajistit na území Zlínského kraje další zdroj zejména pitné vody, a to z důvodu poklesu vydatnosti zdrojů povrchových a podzemních vod, stále zvyšující se průměrné roční teploty a předpokládaných dalších dopadů klimatických změn," řekla Deníku tisková mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Ze studie vyplývá, že přehrada by měla mít objem 29 milionů m³ a plochu zátopy asi 205 hektarů.

„Plocha zátopy je v poměru k zadrženému objemu vody velmi malá díky terénu v podobě relativně strmých svahů," vysvětluje Kučerová. Dotčených bude pravděpodobně 2140 parcel, které mají celkem 505 vlastníků. Výhodou ovšem je, že v dané lokalitě nejsou významné střety se zástavbou.

Přehrada má chránit nejen Vizovicko před suchem nebo naopak přívalovými dešti. Rozkládala by se mezi obcemi Vlachova Lhota, Vlachovice, Újezd, Drnovice a Vysoké Pole.

Místní jsou s výstavbou smíření. „Je dobře, že tady bude přehrada, bývá hrozné sucho a nedostatek vody," potvrdil Deníku občan Vlachovic-Vrbětic Libor Hamáček. „Byli bychom rádi, kdyby tady přehradu udělali," dodává.

Zatím se však jedná pouze o plány.

„Strategické rozhodnutí, zda dále pokračovat v přípravě přehrady ve Vlachovicích, musí učinit vláda. Mohlo by k tomu dojít již v letošním roce, a to společně s dalšími nádržemi v povodí Labe a Vltavy. V případě schválení by započal náročný proces přípravy, který by mohl vyústit v samotnou výstavbu," dodal Šmatera. Pokud by přehrada u Vlachovic byla schválena, stavět se bude minimálně dvacet let.

MARCELA KANIOVÁ