Producenti jich letos do soutěže přihlásili více než sto. Věří, že uspějí a získají tak certifikát, který poukáže na kvalitu jejich výrobku.

„Produkty jsou rozděleny do několika kategorii. K těm základním patří mléčné, masné a pekárenské výrobky. V letošním roce jsme kategorie ještě rozšířili o výrobce medu a ostatní,“ uvedl hlavní organizátor soutěže Petr Slovák. Podotkl, že pod ostatní spadají například různé majonézy nebo vitamínové nápoje. Kdo se do soutěže přihlásil, však vzhledem k pravidlům soutěže odmítl až do vyhlášení vysledků sdělit.

„U mléčných výrobků hodnotíme šestnáct vzorků, u kategorii masa dvaadvacet, pekárenských výrobků tady máme devětačtyřicet, dvacet vzorků medu a pět je přihlášeno v kategorii ostatní,“ vyjmenoval Slovák.

Podotkl, že byly vytvořeny tři komise, a to na mléčné, masové a medové výrobky.

„Ty se na závěr sejdou a společně ještě hodnotí pekárenské produkty,“ vysvětlil hlavní organizátor.

Úkolem porotců je posoudit výrobky a obodovat je číslem od jedné do desíti, kdy deset je nejlepší známka.

„Já osobně jsem rád, že je v této soutěži je hlavní důraz kladen na to jak vzorek chutná, protože to je pro spotřebitele to nejdůležitější,“ sdělil člen poroty Vít Obenrauch.

Podotkl, že každý sice hodnotí sám za sebe, když ale má u nějakého výrobku pochybnosti, je možné je prodiskutovat s dalšími lidmi.

Výsledky by měly být známy již tento týden. Zveřejněny však budou až na oficiálním vyhlášení 20. června v Otrokovické Besedě.

O cenu Perla Zlínska se letos mezi jinými firmami opět uchází i několikanásobný vítěz z předešlých ročníků Mlékárna Valašské Meziříčí. „Soutěž má pro nás velký význam. Ocenění nás jednak před zákazníky zviditelní a navíc je to odměna za naši práci,“ řekl vedoucí prodeje a Marketingu mlékárny Zdeněk Bukovjan. Doplnil, že pokud se i letos podaří firmě zvítězit, cena určitě neskončí někde ve skříni.