„Máme podanou žádost o dotaci z programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika. Pokud vše půjde dobře, získáme peníze v řádech milionu korun na to, abychom opravili a dobudovali spodní nádvoří. V plánu máme například také udělat lepší jevištní světlo a lepší vysvahování hlediště," informoval správce zříceniny hradu Brumov Miroslav Obadal.

S úsměvem podotkl, že je potřeba i zřídit nové skladovací prostory.

„Já nevím, jak jinde na hradech, ale já mám pořád nedostatek prostor," vysvětlil správce, který si říká kastelán, což prý od středověku znamená královský správce.

Ten uplynulou sobotu společně se starostou města Brumov-Bylnice Zdeňkem Blanařem otevřel hradní bránu a oficiálně tak společně se stovkami dalších lidí zahájili letošní sezonu.

Největším lákadlem bylo bezesporu odpolední finále šachové partie dvou chlapců, kteří se do něj probojovali ze zhruba osmdesátky dětí hrajících turnaj od samého rána. Finále O pohár kněží Mariánů se totiž konalo současně se živými šachy.

„Vítězové sedí na hradní baště a hrají normální šachovou partii, přičemž dole na pódiu děti sehrály živé šachy. Pohybovaly se tak, jak kluci nahoře skutečně táhli. Pokud nějaká figurka vypadla, přišli kati, odpadlíka naložili na nosítka a odnesli," přiblížil Antonín Strnad, ředitel Domu dětí a mládeže Brumov-Bylnice.

Letadlo Spitfire na náměstí ve Valašských Kloboukách.
O prohlídku letadla Spitfire Royal Air Force byl zájem

Zahájení sezony nabídlo také vystoupení dětí z tamního zařízení, předvedly diskotance či se ukázaly mažoretky. K vidění bylo také vystoupení skupiny historického šermu Valmont.

„Jezdím sem pravidelně už jednadvacet let, tak trošku se podílím na organizaci. Mám z toho obrovskou radost, je to smysluplně vyplněný čas, odpoledne," zhodnotila například Marie Macháčová z Bylnice.

Spokojený byl i Tomáš Ovesný z Brumova-Bylnice.

„Přišli jsme se sem jen tak náhodou podívat. Měli to moc pěkně udělané. Nejvíce se nám hlavně líbil kouzelník Šeklin," řekl.

Sezona na hradě Brumov začala už prvního dubna, oficiálně ji zahájili ovšem až teď. Čekali totiž na lepší počasí, kterého se ale moc nedočkali.

Zahajovací akcí měla být Valpružina noc plná ohňových show a šermířských vystoupení. Konat se bude ale až tento pátek 12. května. 

Studentský Majáles 2017 Majálesový průvod na náměstí Míru ve Zlíně.
Bublinový fotbal, dobré jídlo, pití i muzika. To byl letošní Majáles UTB