„Uděláme to tak, abychom ekonomicky co nejméně poškodili zaměstnavatele. Musí být ale už vidět, že jsou lidé naštvaní," uvedl předseda tamní odborové organizace Vladislav Jandásek.

Dostatek podpisů pro vyhlášení stávky odboráři získali minulý týden. Do Zlína kvůli tomu podle něj přijedou také představitelé jiných odborových svazů včetně předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly.

Odbory požadují pro letošek buď zvýšení o 30 korun na hodinu, nebo zvýšení k průměrné mzdě pro Zlínský kraj pro dané průmyslové odvětví, která je nyní údajně asi 26 500 korun. Letos by se mzda ve zlínském závodě měla k tomuto průměru zvýšit o sedm procent, od ledna příštího roku o deset, od července o 20 procent. Průměrná mzda je podle Jandáska v závodu asi 27 tisíc korun. Ve skutečnosti však mají pracovníci ve výrobě nejvýše 20 tisíc korun čistého, většina jich má 12 až 15 tisíc korun čistého v třísměnném provozu.

Park Komenského ve Zlíně. Ilustrační foto
Zlínský park Komenského má svou mapu stromů

„Mrzí nás, že zástupci odborů cítí jako nezbytné podniknout avizované kroky ve zlínském závodu. Věříme, že se obě strany opět vrátí k jednacímu stolu, kde se dohodneme na reálném řešení, a novou kolektivní smlouvu se podaří uzavřít," sdělil za vedení společnosti Ralph Kellenberger, který je pověřený vedením kolektivního vyjednávání za Mitas. Podotkl, že zároveň budou intenzivně pracovat na tom, aby se ohlášená akce odborářů nijak nedotkla jejich zákazníků. „A chceme je ujistit, že zachování vysoké kvality výrobků a služeb je naší nejvyšší prioritou a svým závazkům jsme připraveni dostát," dodal.

Osobní vozidlo zřejmě samovolně sjelo z parkoviště. Nikdo v něm nebyl.
V řece Dřevnici ve Zlíně plavalo auto

Ekonom a regionalista Oldřich Hájek považuje stávku zaměstnanců společnosti až za krajní projev nespokojenosti zaměstnanců. „Také to ale dokazuje manažerské selhání vedení společnosti, kdy nejsou schopni nalézt kompromis s tím nejdůležitějším pilířem společnosti, tedy zaměstnanci. Stávka ve finále poškodí jak společnost, tak zaměstnance, ale když není jiného zbytí a řešení, zvláště v situaci, kdy se společnosti mimořádně ekonomicky daří," konstatoval. Zaráží jej také zvláštní platová nerovnost zaměstnanců společnosti Mitas s jinými obdobnými gumárenskými podniky v regionu.

Podle Miriam Majdyšové, ředitelky Krajského úřadu práce Zlínského kraje občas evidují ve zlínském závodu Mitas nabídku volného místa. Častěji se spíše setkávají ale se zaměstnanci, kteří odtamtud odešli. „Práce především v hlavní výrobě je docela těžká. Peněžní ohodnocení by tak mělo být adekvátní," konstatovala.