„Jestli budu zvolený prezidentem, je vedlejší. Podstata je, zda se podaří něco vykonat. I sama kandidatura je cesta vpřed. Prezidentská funkce je jeden z nejsilnějších nástrojů, kterým může jednotlivec demokratickou cestou ovlivnit veřejné dění. Proto kandiduji a proto prosím o důvěru," říká pro Deník Okamura.

Podle něj jsou na omylu všichni ti, kteří tvrdí, že prezident nic nezmůže.

„Není to pravda. Prezidenti v naší zemi vždycky hráli v systému silnou roli a směřování naší země velmi silně, často dramaticky ovlivnili. Jen hlupák se bude tvářit, že funkce prezidenta je pouze dekorativní. Ano, je i symbolická. Prezident je symbol národa a je na národu, jaký symbol si zvolí. Zda loutku kmotrů, ohebného kariéristu nebo osobnost, která přesně ví, co chce prosadit," podotýká kandidát.

Pokud v lednových volbách uspěje, o funkci senátora podle Ústavy České republiky přijde. „Své jsem již k tomu řekl, nemám, co komentovat. Snad jen to, že došlo na má slova," uvedl ke kandidatuře Okamury na post hlavy státu hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD), který s ním jednoznačně prohrál ve druhém kole letošních senátních voleb.

„Přeji těm, kteří Okamuru podporují, aby naplnil jejich očekávání. Hodně jim slíbil, a na to lidé dají. Já osobně už nevím, co platí. Nejdříve chtěl kandidovat, potom zase, že nebude, a teď zase bude," říká další neúspěšný Okamurův sok v senátních volbách Ludvík Hovorka (KDU-ČSL).