00:32 - (Kroměříž) Hranici šesti set centimetrů přesáhla kolem půlnoci hladina řeky Moravy v Kroměříži. Ve městě tak byl vyhlášen stav ohrožení. „Ten platí také v celém Zlínském kraji. Podle ověřených informací se v Přerově rozlévá Bečva a potíže mají i tamní Troubky,“ informoval po půlnoci mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

00:06 - (Chropyňsko) Velkou povodňovou vlnu očekávají nyní na Chropyňsku. „V Troubkách na Přerovsku se totiž protrhla protipovodňová hráz. Voda se tak nyní valí hlavně na Chropyni, v ohrožení je také naše místní část Plešovec,“ varuje chropyňský starosta Radovan Macháček. Pokud velká voda do města dorazí, mohla by se tak podle něj opakovat situace z roku 1997. „Bude to dramatická noc. Už teď musíme myslet na to, jak co nejrychleji informovat všechny naše občany,“ řekl krátce po půl dvanácté v noci Macháček.

22:14 - (Kroměřížsko) Na vyhlášení stavu ohrožení se pomaličku začínají připravovat v Kroměříži. Řeka Morava tam totiž stále stoupá, po půl deváté večer už dosáhla pěti set osmdesáti centimetrů. K dosažení třetího stupně povodňové aktivity tak už chybí jen dvacet centimetrů. V Chropyni je situace o něco dramatičtější, do vylítí řeky Bečvy a potoku Moštěnka tam chybí už jen metr.

21:52 - (Zlín) - S hejtmanem Stanislavem Mišákem o situaci v kraji jedná ministr obrany Martin Barták.

19:59 - (Hulín) Dobrovolní hasiči se v podvečer museli pustit do stavění hrází.

19:54 - (Zlínsko) Na třetím stupni povodňové aktivity se momentálně drží pouze řeka Morava ve Spytihněvi na Otrokovicku, která této úrovně dosáhla ve 14 hodin. V Otrokovicích se Morava stále pohybuje ve druhém stupni, je však možné, že se během zítřejšího dne vyšplhá na třetí i ona.
Těsně před druhým stupněm se zastavila Dřevnice ve Slušovicích, kde balancuje na hranici prvního a druhého stupně. Ve Zlíně se Dřevnice začala vracet do normálního stavu kolem 13 hodiny. První stupeň opustil i Fryštácký potok, Hornoveský potok, Lukovský potok a Lutoninka ve Vizovicích.

19:38 - (Valašsko) Hladiny obou Bečev na Valašsku neustále pozvolna klesají. Vsetínská Bečva ve Vsetíně dosahovala v osmnáct hodin 317 centimetrů a v Jarcové ještě o devět centimetrů méně. Oba stavy odpovídají prvnímu povodňovému stupni. Rožnovská Bečva v Rožnově pod Radhoštěm měla hladinu ve výšce 251 centimetrů, to znamená pouhý jeden centimetr nad úrovní třetího povodňového stupně. Ve Valašském Meziříčí dosahovala hladina Rožnovské Bečvy 303 centimetrů, tedy také stále třetího stupně povodňové aktivity. Situace se ale může znovu zdramatizovat v noci a během úterka, kdy meteorologové předpokládají další vydatné srážky zejména na severu Moravy a v Beskydech.

19:08 - (Zubří) Svou sílu dokázala rozvodněná Rožnovská Bečva odpoledne v místní části Na Háji u Zubří. Strhla menší domek a podemlela blízkou garáž. Nedaleký rodinný dům je v ohrožení. Bečva v místní části podemlela břeh v úseku asi sto padesáti metrů. Voda si našla cestu mimo ideální dráhu přes jeden z místních malých splavů a na své levé straně vystoupila. Postupně začal silný proud strhávat břeh a odebírat okolní zeminu. Tu nakonec odnesla i se souběžnou asfaltovou silnicí. Proud i nadále ukrajoval zbylý břeh a nebezpečně se přibližoval k základům velkého rodinného domu. Okolo šestnácté hodiny stavbu od rozbouřeného živlu dělil poslední metr nestabilního břehu. Obyvatele domu museli evakuovat policisté.

17.58 - (Vsetínsko) Domácnosti se potýkají s výpadkem proudu. Nepřetržitou prací se energetikům podařilo obnovit dodávky do řady míst, avšak do rychlosti oprav však výrazně zasahovaly nepříznivé klimatické podmínky a podmáčený a nepřístupný terén, kde se poruchové čety s těžkou technikou obtížně dostávají. Proto se ani zdaleka nepodařilo dodávky proudu v doposud obnovit.

17.55 - (Bystřička) Kolem páté hodiny odpolední nechali pracovníci Povodí Moravy kvůli velkému přítoku vodu odtékat bezpečnostním přelivem.

17:13 - (kroměřížsko) Nejhorší situace je pak pravděpodobně v Chropyni, kde se už chystají na evakuaci části obyvatel v místní části Plešovec, ohroženi jsou i lidé žijící přímo v Chropyni. V Kroměříži se řeka Morava blíží ke třetímu stupni, kolem šestnácté hodiny už dosahovala výšky 564 centimetrů­.

17.06 - (Uherské Hradiště) Řeka Morava dosáhla ve 14.30 hodiny třetího povodňového stupně. Informoval o tom provozní náměstek Povodí Moravy v Uherském Hradišti Jiří Barouš. Ten v 16. 30 přinesl poněkud příznivější zprávy. „Průtok se, oproti ranním hodinám, na řece Moravě zvýšil jen velmi málo. Aktuální průtok činí 566 kubíků za sekundu. Znamená to, že povodňová vlna z Bečvy k nám nedorazila, voda z této řeky se patrně vylila do jiné záplavové oblasti,“ poznamenal Jiří Barouš.

16.50 - (Uherské Hradiště) „Voda v řece Moravě vystoupala v pondělí ráno až do výše 560 centimetrů. Její průtok v té chvíli činil 500 kubíků za sekundu na metr krychlový. Domnívám se, že by se průtok mohl zvýšit až na 600 kubíků a tím i na třetí povodňový stupeň. Povodně na Uherskohradišťsku však zatím nehrozí,“ odhaduje vývoj situace v nejbližších hodinách Barouš. Pro srovnání – v roce 2006 také hrozila řeka Morava vylitím. Tehdejší maximální průtoky v ní se pohybovaly kolem 680 kubíků za sekundu. Běžným průtokem v tomto Slováckém toku se rozumí 30 až 50 kubických metrů za sekundu.
Úpravy koryta řeky, ke kterým došlo v posledních letech dávají, podle Barouše záruku, že voda břehy neopustí ani v případě, že by se průtok zvýšil na 700 kubíků. Situaci by prý mohla výrazněji ovlivnit Bečva, která by mohla zvednout i stav vody v Moravě.

14.49 - (Kroměřížsko) V Chropyni se začínají pomaličku připravovat na možnou evakuaci. K té by podle tamního starosty Radovana Macháčka mělo dojít v následujících hodinách. Ohrožena vodou je městská místní část Plešovec a část Chropyně. Velmi rychle se totiž zvedá voda v říčce Moštěnka a slepém ramenu Bečvy.

14.34 - (Spytihněv, Zlínsko) Řeka Morava překročila v obci Spytihněv na Otrokovicku hranici třetího stupně povodňové aktivity.

13.40 - (Kroměřížsko) Voda ve Vítonicích konečně opadla, hladina v potoku Moštěnka klesá. Kvůli dešti se tam ale bojí dalších potíží. Nadále v obci ve směru do Žalkovic platí dopravní omezení, řidiči musejí místem projíždět opatrně.

13.20 - (Zlínsko) Hladina řek na Zlínsku stále klesá. První stupeň povodňové aktivity už opustila řeka Dřevnice ve Zlíně, Fryštácký potok a Hornoveský potok ve Fryštáku. Morava v Otrokovicích a ve Spytihněvi však stále stoupá. Podle údajů z Povodí Moravy tu chybí k vyhlášení třetího stupně pouhé dva centimetry.

12.42 - (Vsetínsko) Vsetínská Bečva v Jarcové klesla za poslední hodinu zhruba o patnáct centimetrů a už zde neplatí třetí stupeň povodňové aktivity. Aktuální je zde nyní takzvaná pohotovost, neboli druhý stupeň povodňové aktivity.

12.40 - (Vsetínsko) Regionální vlaky jsou v úseku Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm a zpět stále nahrazeny náhradní autobusovou dopravou. Z důvodu zaplavené tratě je mezi stanicemi Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm zastaven provoz. Železničáři zjišťují rozsah poškození železniční tratě

12.37 - (Kroměřížsko) Hladina řeky Moravy v Kroměříži od rána prudce stoupla. Před polednem už dosáhla výšky 541 centimetrů. Podle tajemníka kroměřížské povodňové komise Petra Vodáka je velmi pravděpodobné, že Morava překročí i třetí stupeň povodňové aktivity a ve městě bude platit stav ohrožení.

12.30 - (Vsetínsko) Optimistická situaci na některých klesajících tocích Vsetínska dostává vážné trhliny pod tíhou aktuální předpovědí počasí, která není příznivá. Další vydatné srážky s největší pravděpodobností ještě do večera a během noci hladiny řek znovu zvednou. Podle meteorologů má zejména v Beskydech pršet také během celého úterý

FOTOGALERII z nejhůře zasažené oblasti - Vsetínska- sledujte ZDE

12.15 - (Vsetínsko) Nadále neprůjezdná je silnice z Bystřičky do Valašského Meziříčí, silnice z Valašského Meziříčí do Rožnova je podle operačního střediska zlínské policie průjezdná s maximální opatrností.

12.12 - (Vsetínsko) Společnost vodovody a kanalizace důsledně monitoruje také nádrž Stanovnice v Karolince, nicméně podle ředitele Michala Korabíka je v nádrži ještě dostatečná rezerva.

12.11 - (Vsetínsko) Na Vsetínsku je i nadále vážná situace na přehradě Bystřička, které v tuto chvíli schází do naplnění k hraně přelivu necelý metr. Podle zástupců Povodí Moravy se ale situace oproti ránu zlepšila, protože srážky mírně ustaly a hladina vody v přehradě nestoupá tak rychle. Hasiči důrazně dementovali zprávu o hrozícím přetečení přehrady Bystřička. Podle mluvčího Ivo Mitáčka může nastat jedině to, že voda začne přetékat přes stavební přeliv hráze, k čemuž je toto zařízení také vybudováno!

11.35 - (Kroměřížsko) V Rajnochovicích a Loukově museli dobrovolní hasiči vyrazit k čerpání vody ze sklepů několika domů.

11.31 - (Zlínsko) Zlínský magistrát zřídil krizové linky povodňové komise, kam mohou lidé zavolat. Ty slouží zejména pro oznámení o vylité řeky Dřevnici či jejích přítoků, o ucpaných kanalizačních šachtách či jiných komplikacích související s povodňovou situací. Na těchto linkách je také možné zažádat o pomoc. Číslo kam volat je 577 630 280 a 577 630 260.

11.25 - (Kroměřížsko) Druhý stupeň povodňové aktivity platí také v Bystřici pod Hostýnem. Hladina se tam výrazně zvedla na řece Bystřičce i na Černém potoku. Pytle s pískem tam pracovníci Technických služeb včetně radních rozmístili v krizových místech Černého potoka v lokalitě za hřbitovem.

11.24 - (Vsetínsko) Profesionální hasiči vyjeli na pomoc po zaplavení strojovny koupaliště ve Valašském Meziříčí, kde jsou uloženy chemikálie. Strojovna je zcela zaplavena, hasiči se nemohou k sudům dostat a vyzvednout je

11.15 - (Kroměřížsko) (Kroměřížsko) Ve Vítonicích se už v nedělních večerních hodinách rozvodnil potok Moštěnka. V obci stále musejí odčerpávat vodu z tamní školy a kulturního domu, u rodinných domů jsou rozmístěny pytle s pískem. Cesta v obci je také uzavřena.

11.15 (Valašsko) Hladina vody v přehradě Bystřička je nyní 170 centimetrů pod hranicí přelivu. Přítok do přehrady se snižuje, nicméně stále činí zhruba 37 kubíků vody za vteřinu. Z přehrady odtéká "jen" dvacet kubíků. Kdy začne voda přetékat přes bezpečnostní přepad lze podle mluvčí Povodí Moravy těžko odhadnout. Na dalších dvou valašských přehradách platí druhé povodňové stupně. Do Stanovnice v Karolince přitéká zhruba sedm kubíků vody za vteřinu, odtékají čtyři kubíky. Z přehrady v Horní Bečvě odtéká deset kubíků vody za vteřinu

11.09 - (Valašsko) situace na Rožnovsku a Valašskomeziříčsku se částečně uklidnila, hladina Rožnovské Bečvy v Rožnově klesla za poslední dvě hodiny o čtyřicet centimetrů. Potoky ve valašskomeziříčských místních částech Krhová, Poličná, Bynina i Hrachovec klesají. Stoupající tendenci má nadále Vsetínská Bečva v Jarcové, hladina nyní dosahuje 414 centimetrů.

11.04 - (Zlínsko) Operační středisko HZS Zlínského kraje je permanentně zavaleno telefonáty občanů, kteří žádají pomoc hasičů. "Stresovaným lidem z postižených oblastí těžko vysvětlujeme fakt, že čerpání vody z jejich domovů je v mnoha případech možné až po kulminaci nebo částečném opadnutí vody," vysvětluje mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Dodal, že hasiči čerpají zatím v místech, kde je to perspektivní a smysluplné. "V této souvislosti očekáváme zvýšení našich aktivit nejdříve v odpoledních nebo až večerních hodinách," uzavřel Mitáček.

11.03 - (Zlínsko) Na Fryštáckém a Hornoveském potoce byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity. Situace se týká i jejich přítoků. Starosta města Lubomír Doležel proto doporučuje sledovat vývoj situace a provádět nezbytná protiopatření

10.50 - (Zlínsko) Profesionální hasiči ze Zlína vyjeli do Olomouce pro velkou zásobu několika tisíc protipovodňových pytlů pro Vsetínsko

10.47 - (Valašsko) silnice ze Vsetína do Valašského Meziříčí je stále neprůjezdná. Policisté částečně otevřeli průjezd z Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm a ze Vsetína do Velkých Karlovic. Dopravu zde řídí kyvadlově. Kyvadlově je řízen provoz také mezi Valašským Meziříčím a Hranicemi. Na této trase ale platí uzavírka pro kamiony, které jsou odkláněny na Nový Jičín

10.39 - (Kroměřížsko) Stejně jako v Kroměříži, tak i v Kvasicích v pondělí ráno přesáhla řeka Morava druhý stupeň povodňové aktivity. "Chystáme už pytle písku a jiná opatření. Kvůli zvyšující se Moravě se nám totiž může vylít voda ze dvou našich potoků. Hrozí zaplavení areálu hřiště a tamní restaurace," upozornil v pondělí dopoledne starosta Kvasic Lubomír Musil.

10.21 - (Vsetínsko) V Jarcové jednotka profesionálních hasičů vyjela se člunem na záchranu těhotné ženy a dětí, které voda uvěznila v domě

10.19 - (Vsetínsko) Zasedl krizový štáb Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Byla ustavena stálá skupina pro koordinaci požadavků. Hejtmanství kraje zajistilo větší množství protipovodňových pytlů, které jsou k dispozici. Hasiči dostali požadavek na předběžné zabezpečení asi 600 ks vysoušečů, které poskytnou obcím s rozšířenou působností - Vsetínu, Valašskému Meziříčí a Rožnovu pod Radhoštěm

10.18 - (Vsetínsko) Dramatická je situace na přehradě Bystřička, které do naplnění k hraně přelivu schází ještě asi 2,5 metru. Podle zástupců Povodí Moravy dojde při stávajícím přítoku k naplnění přehrady asi za čtyři hodiny.

10.17 - (Vsetínsko) Podle aktuálních informací je uzavřen také most na hlavním tahu ve Stříteži.

10.16 - (Vsetínsko) Stupeň ohrožení nadále platí na tocích Rožnovské Bečvy v Rožnově pod Radhoštěm a Valašském Meziříčí, kde se hladina řeky se dostala na své padesátileté maximum. Stejný, tedy třetí stupeň povodňové aktivity, hlásí hydrologové také na Vsetínské Bečvě v Jarcové. Do bezpečí už musely před rozbouřeným živlem utéct desítky lidí. V pohotovosti jsou i nadále povodňové komise, profesionální i dobrovolní hasiči a policisté.

Výzva čtenářům

Zasílejte svoje fotografie ze zaplavených míst na e-mailovou adresu regionálních deníků - redakce.zlinsky@denik.cz; redakce.kromerizsky@denik.cz; redakce.slovacky@denik.cz; redakce.valassky@denik.cz.