Soutěžní klání přilákalo stovky diváků, ochozy sportovní haly byly naprosto plné. „Letos máme okolo 700 soutěžících ve 20 týmech," hlásí Hana Hlobilová, vedoucí odloučeného pracoviště domovu Sluníčko z Tlumačova, které je hlavním organizátorem soutěže. „Původní soutěž vznikla jako podpora místních týmů, s léty počet soutěžících narůstá. Letošní ročník je propojen s Aerobik Tour," doplnila Hlobilová.

Soutěžící jsou rozděleni do několika kategorií podle věku a zaměření na kategorie technické nebo estetické. Jejich výkony hodnotila šestičlenná odborná porota v čele s dvěma významnými českými cvičiteli, Hanou Kynychovou a mistrem světa v aerobiku Davidem Holzerem. Jako speciální porotce přijal místo herec Miroslav Šimůnek. „Já mám rád ostré pohyby, mám rád dynamiku, energii. Ty holky to prožívají, jde to na nich vidět. Sám jsem dělal pět let tanec, sice ne aerobik, ale i tak poznám, když dá někdo ostře loket nahoru, nebo naopak pomalu a celý pohyb ani nedotáhne. Hodnotím i kvalitu kostýmů, musejí být moderní," vysvětlil svá kritéria herec. „Ale jak říkám, nejdůležitější je nasazení," doplnil Šimůnek.

Úroveň aerobiku je na Moravě skvělá

„Já už jsem tady po třetí a každý rok jsou výkony na velice vysoké úrovni. Jde vidět, že tady na Moravě má aerobik velkou základnu a šikovné trenéry," nešetří chválou Hana Kynychová. Každý z porotců má na starosti jeden aspekt ve vystoupení. „Dnes hodnotím originalitu jednotlivých choreografií. Snažím se pochopitelně nikomu neublížit. Převážně u témat, které se objevují vícekrát, například motiv Nema, který se tady objevil nejméně třikrát, musím hledat originální prvky," vysvětluje Kynychová. Porotu zaujaly jak jednotlivé výkony soutěžících, tak i nejrůznější detaily v podobně rekvizit či kostýmů.

„Začínáme sezonu od září, tréninky bývají dvakrát až třikrát týdně, podle potřeby. Kostým je součástí hodnocení, takže je necháváme šít na míru," vysvětluje Nela Kostihová z Aerobik NK, která přijela se svými svěřenkyněmi z Kyjova. Porota ocenila jejich originální úbory inspirované filmem Mimoni.

Autor: Jakub Mikel