VYBERTE SI REGION

Páleničáři si sezonu chválí. Dělají i v noci

Zlínsko – Páleničářská sezona je v plném proudu. Právě tento měsíc očekávají provozovatelé pálenic největší nápor. V některých se pracuje i přes noc, aby stihli vyřídit všechny objednávky. Jinde ale naopak už prostory zazimovali.

14.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Zdeněk Skalička

V březnické pálenici pálí momentálně přes den v šesti kotlích. Ale jedou i přes noc, když je potřeba.

„Potáhneme to ještě celý měsíc leden," říká vedoucí březnické pálenice Stanislava Chalupová. Odhaduje, že zájem o služby bude ještě i v únoru. Chybí však personál, a tak hledají v březnické pálenici nového pomocníka.

„Během dvacetičtyřho­dinového pálení vznikne až dvě stě osmdesát litrů čistého lihu. Na poptávku si stěžovat nemůžeme," dodává Chalupová.

V Březnici obvykle pálí nejdéle. „Loni byla sezona o něco horší, lidé neměli ovoce vykvašené," podotýká vedoucí tamní pálenice. Lidé prý nejčastěji dovážejí bečky s trnkami a našrotovaná jablka. Zájem ale je také o kalvados.

V Březnici už se však setkali i s méně častým ovocem k vypálení, jako jsou maliny nebo jahody. Zákazník tam zaplatí dvě stě jednu korunu za plnou taxu služeb a čistý litr padesátiprocentního lihu. Pokud však nechce zlikvidovat výpalky, což je odpad, který po pálení zbude, zaplatí o jedenáct korun za litr méně.

V tichovské pálenici je letos poptávka také o něco vyšší, potvrdil její vedoucí Josef Bělaška. „Pracujeme i o sobotách a nedělích. Pálenici máme v provozu od září. Počítáme, že pálit budeme až do půlky února," informoval.

Za denního provozu, kdy zařízení obsluhují dva zaměstnanci, tam vznikne až sto třicet litrů pálenky. V minulém roce, kdy bylo míň ovoce, ale tak vysoká poptávka nebyla. V Tichově mají také specialitu v podobě sušičky ovoce. Ale podle Josefa Bělašky o tuto službu zájem není.

Opačný případ už nastal v pálenici v Malenovicích, kde mají od tohoto týdne zavřeno. „Už jsme vypustili vodu. Máme vše zazimované. Už nebylo co pálit," vysvětluje provozovatel Stanislav Mach.

Ale i tam byla poptávka oproti loňsku vyšší. „Když je nutné, pálíme ve dne v noci. Loni však bylo málo ovoce," dodává Mach s tím, že v Malenovicích otevřou opět v září, kdy začne nová sezona.

Také v Luhačovicích už zapečetí dveře za posledním zákazníkem asi v půlce ledna. „V prosinci jsme měli nejvíc zájemců a práce. Jsme na to dva. Lidé vozili hlavně peckoviny," konstatoval vedoucí pálenice Ladislav Mikulec.

Jablka si letos nechal vypálit například Josef Krčina. „Služeb pálenice využívám téměř každý rok," přiznává. „Minule jsem pálil švestky, letos jsou to jablka, kterých jsem měl víc. Nechávám si to dělat od profesionálů. Načerno by mě to ani nenapadlo. Víme, co se dělo před několika lety," poukázal.

DENISA SPURNÁ

Autor: Redakce

14.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Popelka: Pořád si musím místo v sestavě zasloužit

Zlín – /ROZHOVOR/ V Přerově byl jedním z tahounů týmu, v extraligovém Zlíně se bude muset zatím spokojit se skromnější rolí. Hokejový útočník Michal Popelka se dočkal odměny za svou dosavadní práci. Už žádné pendlování na střídavé starty s nejistou budoucností, rodák ze Strání je od včerejška pevným článkem Zlína.

Co považujete za největší problém našeho kraje? Hlasujte v naší anketě

Zlínský kraj - /ANKETA/ Vámi zvolenému tématu bude věnována páteční panelová diskuze s hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem. O směřování našeho kraje v následujících letech, záměrech nového vedení kraje i budoucnosti, která se bezprostředně dotýká všech obyvatel regionu, se dočtete ve speciální příloze, kterou najdete 15. prosince v Deníku. Celou diskuzi můžete v pátek dopoledne sledovat on-line na našem webu. 

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies