VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice hlásí rekordní sezonu

Zlínský kraj -Pálenice na Valašsku mají za sebou polovinu sezony, ale už nyní je podle jejich provozovatelů jasné, že oslivovici příští rok nouze opravdu nebude.

8.12.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

„Takovou úrodu za posledních pět let nepamatuji. Hlavní sezona potrvá tak do dubna, ale pálit budeme nejspíš ještě v květnu,“ uvedl Vladislav Vaněk z pálenice ve Stříteži.

Nyní zpracovává hlavně jablečný kvas, ale stále se objevují i švestky.

„V provozu jsme kromě neděle každý den,“ poznamenal Vaněk.

Pěstitelé, kteří byli rychlejší, mají první košt dávno za sebou.

„Kvalita letošní slivovice je dobrá. Počasí ovoci přálo, mohlo by to tak být každý rok,“ konstatoval Petr Krhovják z Huslenek, který si voňavý destilát domů přivezl před čtrnácti dny.

Do pořadníků pálenic přibývají stále další jména. Ani o víkendu se tak nezastaví pracovníci vsetínské pálenice na Jasence.

„Slivovice bude dostatek. Jedeme nepřetržitě od rána do večera. Podobnou sezonu jsme tady zažili naposledy před třemi lety,“ informoval vedoucí Zdeněk Orság.

Až do ledna má většinu termínů obsazených vyhlášená pálenice Bublík ve Valašském Meziříčí Poličné.

Tam jsou také spokojeni.

„Sezona se opravdu vydařila. Kdyby nevzniklo tolik nových pálenic, byla by z našeho pohledu nadprůměrná. Jenom v okolí zhruba dvaceti kilometrů jich dnes funguje patnáct, takže ten nápor se rovnoměrně rozloží,“ komentoval provozovatel pálenice Jiří Bublík.

A přidal zajímavé srovnání.

„V minulosti v celé republice fungovalo šedesát pálenic, z toho dvaadvacet jich bylo v Severomoravském kraji. Dnes v republice pracuje na čtyři sta šedesát pěstitelských pálenic.“

Je veřejným tajemstvím, že spousta lidí se přitom snaží o výrobu pálenky podomácku.

Odborníci se shodují, že na Valašsku lidé pálení načerno po technologické stránce dávno zvládli: poškození zdraví tak hrozí snad jen u začátečníků, kteří experimentují s nevyzkoušeným zařízením.

Výjimečně se ale výsledek nelegální výroby dá srovnávat s profesionálním zpracováním.

„Nikdo se sice neotráví, ale málokdo si pochutná. Kdo má rád dobré věci, rozdíl v kvalitě pozná,“ míní Jiří Bublík.

Autor: Michal Mikulenka

8.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchrana psa pomocí klobásky

Zlínští krajští hasiči mají novou "tajnou zbraň". Pomohla jim při záchraně psa

K favoritům letošního 47. ročníku Barum Czech rally Zlín bude stejně jako loni patřit Kajetan Kajetanowicz z Polska, který coby úřadující evropský šampion a současný lídr poveze na svém voze opět číslo jedna.

V úterý vyražte na velkou autogramiádu pilotů Barumky

Při srážce aut se zranila chodkyně

V Luhačovicích bourala dvě osobní vozidla, zranila se při tom chodkyně. Nehoda se stala v pondělí 21. srpna kolem 11. hodiny dopoledne v Masarykově ulici v centru města.

Zlín posílil bratr Rihards Bukarts. Na zkoušce uspěli Freibergs i Illo

Sourozenci jsou zase spolu. Rihards Bukarts, o šest let mladší bratr Robertse Bukartse se stal novou posilou extraligových hokejistů Aukro Berani Zlín.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Starý chodník byl už celý zničený, konečně ho opravují

Zhruba 40 let starý chodník opravují nyní v Otrokovicích, a to v části Trávníky, ve směru od Kauflandu. Podle mluvčí otrokovické radnice Romany Stehlíkové byl už v havarijním stavu, na povrchu se v asfaltu tvořily bubliny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení