Pokud lidé objeví opuštěné zvíře, mohou zavolat městskou policii, blízký útulek nebo se zvířete sami ujmout. Pokud se rozhodnou pro poslední variantu, na sociální sítě potom přidají příspěvek s fotkou a prosí další uživatele o sdílení. Tak se zpráva dostane mezi široký okruh uživatelů.

Právě díky sociální síti našla svého ztraceného papouška i Renata Kadlecová z Otrokovic.

„Uletěl mi z klece na balkoně, zapomněla jsem dvířka zabezpečit karabinkou. Hledala jsem ho, volala, ale nic. Tak jsem napsala na Facebook, aby mi lidé dali vědět, pokud jej uvidí,“ popisuje Kadlecová.

Na výzvu začali uživatelé Facebooku reagovat, někteří popisovali, kde a kdy papouška zahlédli.

„Už jsem to začínala vzdávat, brečela jsem a v tom mi zazvonil telefon. Nějaká paní ho viděla lítat u polikliniky, takže jsme se tam hned vydali,“ vypráví svůj zážitek Renata Kadlecová.

„Pomáhali nám i lidé sedící na lavičkách okolo. Nakonec jsem ho zahlédla na stromě a nalákala do klece,“ vzpomíná na šťastný konec chovatelka papouška.

K favoritům letošního 47. ročníku Barum Czech rally Zlín bude stejně jako loni patřit Kajetan Kajetanowicz z Polska, který coby úřadující evropský šampion a současný lídr poveze na svém voze opět číslo jedna.
Odtajněno. S jedničkou letos na Barum Rally vyrazí opět Kajetanowicz

INCIATIVY SE UJÍMAJÍ I NÁLEZCI

Lidé při pátrání postupují i opačně, hledají tedy majitele už nalezeného zvířete.

„Objevili jsme u nás na stromě papouška, létá sem už více než týden. Tak jsem ho vyfotila a fotku dala na Facebook s tím, jestli ho někdo nehledá,“ vypráví Eva Novotná, na jejíž zahradu papoušek pravidelně létá a zobe zrní jejich slepicím. Majitele zvířete se jí zatím dohledat nepodařilo.

Festival regionálních pivovarů ve zlínské zoo
Pivaři mezi zvířaty v zoo: nejhorší je lenoch, který abstinuje

POLICIE MÁ S ODCHYTEM BOHATÉ ZKUŠENOSTI

Městská policie za loňský rok odchytila téměř tři stovky zvířat, podobný počet odchytů zaznamenala také v roce 2015. Ve většině případů šlo o psy, strážníci se však setkali i s dalšími druhy zvířat.

„Řešíme i odchyt hospodářských zvířat, například ovcí. Setkáváme se ale i s hady všech možných druhů. Lidé nám volali také kvůli netopýrovi, který jim vletěl oknem do bytu,“ sdělil mluvčí policie Pavel Janík.

Odchycená zvířata na Zlínsku policie předá Útulku pro zvířata v nouzi, kde si je mohou majitelé vyzvednout. Práci policistům usnadní psí známka s kontaktními údaji majitele nebo čip, díky němuž je možné ztracené zvíře vrátit domů.

„Pro odchytovou službu i psa je rozhodně lepší, když ho můžeme hned na místě identifikovat. Pak není nutné jej zbytečně brát do útulku, můžeme ho rovnou předat majiteli,“ dodal Janík.

Podle něj mohou lidé hledat pomoc také na webových stránkách Psí detektiv. Tam přidají svého mazlíčka do databáze, mohou si vytvořit rovněž pátrací leták. Podobnou službu nabízí i Útulek pro zvířata v nouzi, kde lidé vyplní online formulář nálezu či ztráty. Útulek doporučuje vždy oznámit ztrátu i policii.

Autorka: MICHAELA KOLKOVÁ

Luhačovická přehrada. Ilustrační foto
V Luhačovické přehradě platí zákaz koupání