Žádné zmatky ohledně místa i placení. I přes velkou návštěvnost si lidé stání vyberou

Zlínský deník před 14 dny informoval o situaci v parkování u zlínské zoo. Parkoviště byla tehdy označena pouze značkami P1 až P5. Dvě z nich, bezplatná, přitom patří přímo areálu zahrady a zbylá tři mají soukromníci. Podmínky parkování jsou tedy různé. Majitelé soukromého parkoviště si ale najali brigádníky, jakési navigátory, kteří přijíždějící auta naváděli právě na své placené plochy.

V důsledku toho lidé nebyli kvalitně informováni o dalších možnostech parkování a křižovatka u zoo připomínala spíše taneční parket.

Deník prozkoumal situaci po čtrnácti dnech. Minulý čtvrtek ukazovala návštěvnost na to, že se scénař zpředčtrnácti dnů bude opakovat. Ale vypadalo to jinak.

„Zoologickou zahradu navštívilo na tři tisíce návštěvníků. Doprava a následné parkování probíhaly v naprostém poklidu," informoval ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Travnaté parkoviště, kde mohli stát jen ti, co si od majitele zakoupili výrobek za desítky korun, bylo zavřené. Značení bylo perfektní, a motoristé si tak mohli zaparkovat, kde se jim zlíbilo.

Navigátoři zmizeli

„Nová značení se mi velmi líbí. Jsou přehledná a jdou vidět už z dálky. Mohu si vybrat, kde své auto nechám a také za jaký poplatek," pochvaloval si jeden z návštěvníků zoo Petr Filípek.

Na klidném provozu se podepsal také fakt, že po živých navigátorech, kteří orientaci spíš komplikovali, jako by se slehla zem.

„Nedocházelo tak k situacím, které jsme museli řešit ještě nedávno. Tehdy lidé neměli možnost volby. Teď už ji mají," uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Zoologická zahrada informuje o placených a neplacených parkovištích jak pomocí četných informačních tabulí v blízkosti cesty, tak na svých internetových stránkách, kde mají lidé možnost prohlédnout si i mapu parkovišť.

Ředitel zoo Roman Horský doporučuje, aby si lidé před návštěvou zoo tyto údaje zjistili.

JAKUB SCHMID