Měl to být velký pomocník proti pirátům silnic. Vůz, který dokáže jet až dvousetpadesáti kilometrovou rychlostí, nabitý nejmodernější technikou, která nenechá žádného řidiče, který překročí rychlost, bez povšimnutí.

Problém se objevil 
i v našem regionu

Tyto dva vozy typu Volkswagen Passat se v dubnu dostaly i do Zlínského kraje. Jenomže ani v našem regionu si je policisté dlouho neužili. Jako u jejich kolegů i tady se objevil problém. Nefungovaly radary. „Ano, problémy se objevily i u nás," potvrdila mluvčí zlínské krajské policie Jana Macalíková.

Jednoduše řečeno, kvůli vadné součástce takzvaně zamrzaly. Radar tedy chvíli měřil a chvíli zase ne. „Výrobce nám vyšel maximálně vstříc a závadu odstranil během několika málo hodin a bezplatně. 
Z preventivních důvodů byl software vyměněný i u těch, kde se závada neprojevila," vysvětlil dále mluvčí Policejního prezidia Jan Melša.

Řidiči ve Zlínském kraji tak důvod k jásotu nyní mít spíše nebudou. „Oba vozy máme již zpět a jsou plně nasazené v terénu," poznamenala dále Macalíková. Jejich teritorii jsou zejména buchlovské hory na Uherskohradišťsku, ale také rychlostní silnice a dálnice.

A zvlášť tento víkend se s oběma passaty mohou řidiči potkat více než kdy jindy. „Máme totiž v plánu celorepublikovou rozsáhlou dopravně bezpečnostní akci, do níž budou plně zapojeny i tyto vozy," vysvětlil dále mluvčí prezidia Melša.

První víkend umírá nejvíce lidí

Podle dlouhodobých statistik totiž první prázdninový víkend umírá na silnicích nejvíce lidí. Řada z nich totiž vyráží na dovolené a za volant usedá i hodně nezkušených řidičů. Bohužel obavy policistů se naplnily hned včera ráno na Uherskohradišťsku. Nedaleko Bílovic boural vůz se dvěma mladíky. Ani jeden nepřežil. Podle dosavadního šetření jeli příliš rychle.