Těchto seminářů pro veřejnost se pravidelně účastní na třicet zájemců, rady a názorné ukázky jim poskytují zdravotní sestry z gerontologického centra, rehabilitační ošetřovatelky či logopedové. „Neexistuje vlastně žádná příručka pro polohování, hygienu nebo cvičení s nepohyblivými pacienty. Lidem pomohou rady třeba i k tomu, aby si při zvedání nemocného neodrovnali záda,“ podotkla náměstkyně ředitele nemocnice pro ošetřovatelskou péči Marie Hejtmánková.

Nejčastěji se musejí lidé starat o blízké, kteří prodělali srdeční záchvat nebo mozkovou mrtvici. To je i případ Jany ze Zlína, jejíž celé jméno v zájmu soukromí rodiny neuvádíme. „Manžel teď leží tady v baťovce. Chci být připravená na to, co mě čeká, až ho pustí domů,“ vysvětlila.

Helenu Novotnou ze Zlína zase přivedl na přednášku mimo jiné profesionální zájem. „Pečuji o dvaaosmdesátiletou maminku, ale jsem také vrchní sestrou na gynekologii a potřebuji vědět, jak zacházet se staršími pacientkami,“ dodala. Účastníky semináře čeká příští měsíc poslední kurz, cyklus těchto setkání se však bude opakovat ve druhém pololetí letošního roku.