Letos jsou povinni vyměnit si řidičák všichni, kteří jej mají vydaný v období od 1. ledna 2001 do konce dubna 2004.

„Zjistila jsem, že taky budu muset vyměnit řidičský průkaz. Doufám, že to do konce roku stihnu. Nechám to asi až na listopad," prohlásila Simona Tesaříková ze Zlína. Přesto bude mít štěstí, pokud výměnu svého řidičáku opravdu stihne.

Podle Světlany Divílkové ze zlínského magistrátu sice už vyměnilo ve Zlíně od začátku roku průkaz 3116 lidí, dalších 4049 ale magistrát očekává.

„Koncem roku očekáváme nápor, protože zatím řidiči na povinnou výměnu řidičských průkazů moc nechodí," upozornila Světlana Divílková. Podle ní mají řidiči ve Zlíně možnost využít elektronický odbavovací systém, určený právě pro vyřizování různých dokladů, včetně možnosti objednání přes internet.

„Elektronický odbavovací systém pro vyřizování se osvědčil a využívají ho i žadatelé o výměnu řidičáku," říká Světlana Divílková. 

„I zde však platí, že při zvýšeném počtu žadatelů je důležité se objednat včas," shrnula Divilková.

V Luhačovicích si už teď myslí, že vyřídit všem výměnu řidičáku nestihnou. „Zájemci se objednávají telefonicky, i tak si ale myslím, že výroba nových řidičských průkazů se do konce tohoto roku nestihne. Na výměnu řidičských oprávnění u nás ještě čeká pětistovka lidí," upozornil vedoucí odboru dopravy luhačovické radnice Miloš Vala.

Přes sto zájemců denně obslouží pracovníci na městském úřadě v Otrokovicích. „K dnešnímu dni zbývá vyměnit 1457 řidičských průkazů," přiblížila mluvčí Lenka Vaculová.

Podle ní je zájem občanů o výměnu řidičských průkazů už teď velký, zejména ve dnech, které lidé mají zažité pro návštěvu úřadů, tedy v pondělí a ve středu. „Proto doporučujeme všem, kteří mohou, ať přijdou v úterý nebo v pátek od 8 do 11.30 hodin. Mohou si tak zkrátit dobu čekání," radí Lenka Vaculová.

Průkazy mění i profesionálové

Nejen řidiči, kteří mají vydaný průkaz od ledna 2001 do konce dubna 2004, musí vyměnit své řidičáky. Tato povinnost čeká ještě na profesionální řidiče. Letošním rokem jim končí platnost jejich průkazů způsobilosti. Od Nového roku je nahradí řidičský průkaz s vyznačením řidičské způsobilosti.

„V naší společnosti jsme již provedli kontrolu řidičských oprávnění našich řidičů. Máme vše v pořádku," uvedl Vladimír Kraus, jednatel zlínské společnosti Helvik.

Jízdu bez platného řidičského průkazu nebude po Novém roce policie tolerovat

Zlínsko V případě, že lidé, kteří mají řidičský průkaz vydaný v období od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004, jej nebudou mít do konce letošního roku vyměněný, vystavují se tak postihu ze strany policie.

„V tomto případě řidiči hrozí bloková pokuta do výše dvou tisíc korun," varuje mluvčí zlínské policie Petr Jaroš. Podle jeho slov zákon při tomto přestupku umožňuje policistům jistou míru benevolence (pokuta do 2000 Kč).

„Nikomu rozhodně nebudeme nařizovat, jakým způsobem nebo jakou částkou má tento přestupek ohodnotit. Na druhou stranu není k přílišné benevolenci důvod, neboť řidiči o termínu povinné výměny řidičských průkazů věděli s dostatečným předstihem," upozornil Petr Jaroš. 

Martin Novák z tiskového odboru Ministerstva dopravy České republiky pro Zlínský deník:

Je to folklor nechávat vše na poslední chvíli

Kdo si nevymění starý řidičák do konce roku, bude platit. Sice jen padesátikorunu, ale může se dočkat i pokuty od policistů, kteří jej zastaví bez platného oprávění řídit auto. O tom, jak jsou zodpovědní řidiči ve Zlínském kraji, hovoří zástupce mluvčího ministerstva dopravy Martin Novák.

Kolik řidičů je letos ve Zlínském kraji povinných vyměnit si řidičský průkaz?

Na začátku 3. etapy výměny řidičáků bylo evidováno ve Zlínském kraji celkem 57 032 řidičských průkazů.

Kolik motoristů už má průkaz nový, kolik naopak stále výměna čeká?

Do konce roku by si mělo ještě vyměnit průkaz 24 788 motoristů. Po Praze a Karlovarském kraji patří Zlínský kraj k nejhorším v republice, co se povinné výměny průkazů týče.

Takže v našem regionu zodpovědní řidiči příliš nejsou, když nechávají výměnu na poslední chvíli.

Ačkoliv je Zlínský kraj třetí nejhorší v republice, nevymyká se zbytku republiky. Je to už takový český folklor nechávat vše na poslední chvíli. Ten, kdo výměnu neprovedl, s největší pravděpodobností ho čekají ke konci roku dlouhé fronty. Proto doporučujeme zajít na příslušný úřad co nejdříve a o výměnu požádat. Opozdilci se tak vyhnou nepříjemným frontám, kde nervozita s koncem roku jenom poroste.

Mají lidé možnost vyměnit své řidičské průkazy i po Novém roce?

Ten, kdo nestihne výměnu včas, může o ni požádat i po 1. lednu 2014, avšak musí zaplatit povinný správní poplatek ve výši 50 korun. Do konce tohoto roku jsou řidiči od poplatku osvobozeni. Všichni, kteří chtějí svůj nový řidičský průkaz rychleji než do dvaceti dnů, mohou zažádat o variantu „Blesk". Žadatel má možnost mít průkaz do pěti pracovních dní a zaplatí za něj 500 korun.

Co s řidičákem, když nebudu chtít už nikdy řídit?

Musíte jej vrátit na příslušný obecní úřad. Jde totiž o majetek státu, nikoliv majetek soukromý, jak se mnozí domnívají.