„Zlínský kraj je zatížený chemickým průmyslem, hlavně výrobou laminátů a plastových dílů. Dříve jsem žila v zahraničí, a když jsme se sem přestěhovali, začala jsem mít zdravotní problémy. A co poslouchám lidi kolem sebe, jsou na tom podobně. Přibývá alergií, astmatu, nervových i hormonálních poruch. Proto jsem chtěla rozvířit debatu,“ vysvětlila iniciátorka petice Simona Lakousta.

Svou petici, ve které požaduje například zpřísnění technických podmínek provozů nebo aktualizaci seznamu znečišťovatelů a jejich emisí, opírá o čísla z Integrovaného registru znečišťování.

„Podle posledních údajů za předminulý rok byl Zlínský kraj na prvním místě v produkci karcinogenních a reprotoxických látek,“ informovala Lakousta s tím, že zdroje znečištění se většinou nacházejí v blízkosti obydlených částí.

„Alarmující je i jejich počet. Velkých je v kraji kolem sto padesáti, středních asi dva tisíce,“ zdůraznila. Krajský úřad takovou iniciativu vítá. „Jsem rád, že lidé mají aktivní zájem o ovzduší. Podepsané archy by iniciátorka petice měla směřovat na tvůrce zákonů, což je v tomto případě ministerstvo životního prostředí,“ uvedl vedoucí oddělení technické ochrany prostředí krajského úřadu Tomáš Hladík.

„Pokud je mi známo, požadavky v petici vystihují přesně ten směr, kterým se chce ministerstvo ubírat, takže šance na úspěch tu jistě je,“ myslí si Hladík.
Petici za zlepšení ovzduší a snížení emisí škodlivých látek ve Zlínském kraji mohou zájemci podepsat v prodejně zdravé výživy v suterénu OD Prior nebo v kanceláři Ekocentra Čtyřlístek v budově zlínského divadla. Je pravděpodobné, že postupně budou přibývat lokality další.