Rekonstrukce je v plánu v letních měsících příštího roku. Vzhledem k tomu, že budova měla původně sloužit jako administrativní prostory, budou opravy nákladné.

„Budova není dimenzována na elektrotechnickou zátěž pro 330 lidí a současnou přístrojovou elektrotechniku," vysvětlil Deníku ředitel.

Náklady na rozsáhlé opravy pokryje Zlínský kraj, který už vyčlenil na rekonstrukci gymnázia deset milionů korun. Škola se nyní chystá vysoutěžit firmu, která opravy provede.

Projektovou dokumentaci vedení školy připravuje a věří, že dodavatele stavby zvládne vysoutěžit na přelomu roku.

Ředitel školy přitom plánuje i druhou náročnou stavbu.

„Máme předloženu žádost o dotaci na půdní vestavbu odborných učeben," naznačil Deníku ředitel Josef Maryáš.

V připraveném projektu jde o rekonstrukci dosud nevyužité půdy, ve které by mohly vzniknout moderní odborné učebny, zejména přírodovědná, jazyková, učebna automatizace a robotizace i technické experimentárium.

„V projektu je také pod střechou umístěno poradenské centrum, což by byla místnost, kde se budou konat různá psychologická vyšetření, psychologická a kariérová poradenství i preventivní skupinové práce s žáky," vysvětlilo záměry vedení školy.

V ideálním případě by se obě nákladné investice mohly uskutečnit v příštím roce.

„V létě bychom rádi zvládli rekonstrukci budovy a na podzim bychom mohli pokračovat v budování učeben v podkroví," plánuje vedení gymnázia.

Rekonstrukci školy vítají i studenti. Čekají od ní více prostoru, těší se i na odborné učebny. Škola je ale baví už nyní.

„Mám ráda hlavně chemii, protože máme skvělou učitelku Urbaníkovou," zmínila Deníku Jana Petrů.

„S holkami nás baví i fyzika u pana učitele Rohleny, i když teď máme trochu těžší učivo, ale fyzika je u nás oblíbená," doplnila s tím, že sama by se do budoucna chtěla stát zubní techničkou.

Její spolužačka Klára Kuželová se spíše orientuje na pedagogiku. „Chtěla bych učit malé děti," prozradila. Nyní ji přitom baví hlavně matematika.

MARCELA KANIOVÁ