Místní si proměnu už zasloužili

„Obyvatelé Štípy konečně získali důstojný centrální prostor, který jim i všem návštěvníkům poutního kostela Panny Marie bude lépe sloužit," prohlásil náměstek primátora Miroslav Kašný, který se tomuto projektu věnuje od začátku jeho plánování.

„Vznikl zde opravdu hezký prostor. Je to dobře, místní si už proměnu Mariánského náměstí zasloužili," nepochybuje primátor Miroslav Adámek.

Nápad přebudovat Mariánské náměstí se zrodil v roce 2008, další čtyři roky trvaly přípravy. Samotné stavební práce byly zahájeny v červnu loňského roku. O náklady na proměnu Mariánského náměstí se podělily město a Zlínský kraj, jde totiž o společný projekt. Kraj zaplatil přeložku silnice III/4911, jež vyšla na 13 a půl milionu korun. Město zafinancovalo vše ostatní. Původně se počítalo s investicí ve výši asi 33 milionů korun, cenu se ale podařilo díky veřejné soutěži na zhotovitele významně snížit.

„A to až skoro na polovinu," upozornil Miroslav Kašný na fakt, že město nakonec vyšla zásadní přestavba Mariánského náměstí na cca 16 milionů korun bez DPH.

Centrum Štípy je nyní nejen výrazně hezčí, ale také praktičtější. Vznikly zde desítky nových parkovacích míst, místním i návštěvníkům slouží nové lavičky a odpadkové koše. Zásadní význam přinesly úpravy poutnímu chrámu Narození Panny Marie.

„Méně se chvěje, protože auta kolem něj projíždějí ve větší vzdálenosti. Jsem velmi rád, že se Mariánské náměstí změnilo," svěřil se místní farář František Sedláček. Úpravy Mariánského náměstí ještě nejsou zdaleka u konce.

Město počítá s tím, že ještě letos se začne budovat parkoviště před poštou a dojde k dokončení přemístění památníku padlých vojínů z obou světových válek do prostoru před školkou.

„Dále vypisujeme soutěž na realizaci pítka, které bude umístěno v centrálním prostoru mezi lavičkami a nově vysazenými stromy," dodal Kašný.

Program otevření:

15.00 dechovka ZUŠ Morava

15.30 historický šerm a tance

15.50 taneční kroužek Štípa

16.00 pohádka Princ Bajaja

16.20 taneční kroužek Štípa

16.30 historický šerm

16.50 ZŠ Štípa

15.00 17.00 rytířské hry AG Kroměříž (za kostelem)

17.15 slavnostní přestřižení pásky

18.00 slavnostní mše svatá (celebruje arcibiskup Jan Graubner)

19.00 koncert