„Takovéto počasí se mi opravdu už nelíbí. Místo léta mám pocit, že brzy nastane spíše podzim. Je opravdu rozmarné," stýská si Zdeňka Malinová z Otrokovic, kterou ochlazení z minulých dnů přimělo ulehnout do postele.

„Skolilo mě opravdu pořádně nachlazení. Ani přes léky se mi nedařilo hodně dnů zahnat silné bolesti hlavy a v krku, včetně celkové malátnosti. Teď je mi už konečně lépe," dodává žena. Leckde i praktičtí lékaři už mají plné čekárny pacientů.

„To víte, je zima, tak lidí k nám chodí v posledních dnech stále více. Trápí je nachlazení či angíny. Není divu, v tomto počasí, při velkých teplotních skocích," potvrzuje například praktik z Velkého Ořechova Petr Minařík. Pacientů se stejnými obtížemi přibývá také v napajedelské ordinaci Pavla Talaše.

„Normálně s tím lidé marodí týden či čtrnáct dní, ale teď třeba i měsíc. Léčba se dlouhou dobu táhne, navíc někteří pak marodí zase znovu," podotýká lékař. Podle něj na tom kromě počasí má vliv také očividně zhoršená kvalita ovzduší, včetně různých alergií. To zase třeba luhačovický praktik Stanislav Pochylý se setkává u svých pacientů s takzvanými letními chřipkami.

„Možná je to opravdu vlivem počasí," říká. Ovšem meteoroložka Dagmar Honsová upozorňuje, že velké teplotní skoky můžeme očekávat přes celé léto. Už teď se ale prý můžeme těšit, že vyloženě letní počasí se už za pár dnů vrátí.

„Do konce týdne naměříme v maximech do dvaceti stupňů, o víkendu do čtyřiadvaceti. Výrazně oteplovat se začne příští týden, kdy v pondělí a úterý naměříme krásných sedmadvacet, úderem 1. července pak i třicítku," prozrazuje meteoroložka.

Problémem mohou být vysoké teploty hlavně pro starší občany či kardiaky, kterým se ve vedrech obtížně dýchá.

Byť teplotní skoky nejsou příjemné, lidé se jim musí přizpůsobit.

„Ať se nám to líbí či ne, po ránu je pořád ještě chladněji. Je třeba se přiobléct, ovšem jakmile jdou stupně nahoru, je třeba se zbavovat vrstev oblečení. Když poté něco nesvlékneme, zpotíme se a zdravotní problém je na světě," dodává Dagmar Honsová.