K jeho současné živnosti vedla trnitá cesta. Jiří začínal jako absolvent zemědělské školy veterinární ve staroměstském agropodniku. O místo ale po sametové revoluci přišel. Zanedlouho se však objevila jedinečná příležitost spolupracovat na chodu jednoho z prvních obchodů se zdravou výživou v širokém okolí.

„Bylo to v rodinném podniku Hotel Fojta, který jsme získali po restituci. Výrobců biopotravin bylo tehdy pomálu a pro zboží jsme museli jezdit starou Škodou 1203 na opačný konec republiky. Přinášelo to mnohokrát hodně zajímavé zážitky,“ vzpomíná na krušné začátky Kovářík.

Velkou pomocí při budování klientely v tenkrát nepoznaném světě zdravé výživy se podle něj staly pravidelné kurzy a přednášky přímo v hotelu.

Po prodeji rodinné budovy se Jiří rozhodl v podnikání pokračovat na vlastní pěst. „Je to už šest let, co táhnu obchod sám. Přestěhoval jsem se do nových prostor na druhém hradišťském náměstí a trvalo několik let, než jsem opět vybudoval pevné zázemí,“ dodává obchodník.

Dnes čítá Hradišťanova prodejna celou řadu nejrůznějších výrobků. Zvýšený zájem o „biosvět“ tak nepozoruje jen u zákazníků, ale i u samotných producentů, kterých stále přibývá. „Nabízím různé biopotraviny, stravu pro vegetariány, zboží vhodné pro bezlepkovou či jinou dietu, bio čaje, bio kosmetiku, odborné knihy a v neposlední řadě také tak zvanou pí-vodu, tedy vyváženou harmonizovanou vodu,“ jmenuje část zboží Kovářík.

Primárním je pro něj v podnikání stále jediné, spokojený a zdravý zákazník. Do budoucna také plánuje několik novinek. „Chtěl bych například zřídit rychlé občerstvení se zdravou výživou. Budu se taky snažit pořádat více přednášek o zdravé životosprávě,“ prozrazuje muž, který sám holduje vyváženému životnímu stylu.

Biopotraviny tedy patří do Jiřího denního jídelníčku. Drží se však pravidla „nezáleží na tom, co jíš, ale čím se živíš“. Občas tak ani on neunikne chuti na nepříliš zdravé pokrmy. „Sem tam si dám i nějakou pečínku nebo burčák. Vždyť je to jednou za čas. Jinak mi ale na rozdíl od dětství čím dál více chutná známá zlatá trojka obilniny, luštěniny, zelenina,“ podotýká podnikatel.