Názory na počty holubů a jimi způsobené škody se u obyvatel Podlesí různí. Jedni je krmí, jiní by je chtěli střílet a někteří si jich vůbec nevšímají.

„Snad nejhorší je to v naší ulici Podlesí IV. Brzy budeme mít všichni úplně zničené balkony. Městu je to očividně jedno,“ řekl Váňa. Naopak podle Daniela Petkovského žije na Podlesí IV jen hrstka holubů. „Někdy jich je pár na střeše, určitě ne žádná hejna,“ kontroval.

POVOLTE ODSTŘEL!

Radním Váňa radil, aby pozvali nějaký sokolnický spolek.

„Nebo povolte volný odstřel a bude po problému,“ uvedl v diskusi. Za nejlepší řešení to považuje proto, že ve Zlíně podle něj holubi nemají přirozené nepřátele.

„My bydlíme za rohem a tam si holubů moc nevšímám. Ale sestřenka bydlí hned u Podlesí IV a říká, že je to strašné. Mají znečištěný balkon i satelit,“ popsala Lucie Bakulová.

„Navíc má sousedku, která je krmí,“ dodala.

S HOLUBY MUSEJÍ BOJOVAT OBYVATELÉ

„To, co navrhujete, bylo už pochopitelně vyzkoušeno mnohokrát v různých městech. Efekt byl mizivý,“ odpověděl Váňovi v diskusi na webu města referent vnějších vztahů města Zlína Lukáš Fabián.

„Například nedaleké Uherské Hradiště vyzkoušelo snad už úplně všechno a jejich závěr se dá shrnout asi takto: Dokud bude s holuby bojovat jen samo město a nikoli majitelé soukromých objektů a dokud tu budou lidé, kteří holuby krmí, problém nezmizí,“ dodal. Fabián dále v diskusi uvedl, že bude problém přemnožených holubů znovu otevřen k řešení.

Problém s přemnoženými holuby není podle ornitologa Miroslava Dvorského jen ve Zlíně. Univerzální řešení však podle něj neexistuje.

„Efektivním řešením můžou být kovové ostny. Jsou ale velice nákladné a vyplatí se spíše na historických budovách,“ řekl Dvorský.

„Nejlepší by bylo, kdyby je lidé nenechali hnízdit na soukromých balkonech a plašili je. Když holub začne hnízdit třeba v nějakém truhlíku na květiny, cítí se tam v bezpečí a často mu ještě někdo něco přisype, proč by tam nebyl,“ vysvětlil Dvorský.

ZÁKAZ KRMENÍ

Město Kroměříž v roce 2012 krmení holubů na veřejných prostranstvích obecně závaznou vyhláškou zakázalo.

„Městská policie ale dosud za krmení holubů žádnou pokutu neuložila. Strážníci krmení holubů na veřejných prostranstvích řešili hlavně poté, co vyhláška vstoupila v platnost,“ uvedl kroměřížský mluvčí Jan Vondrášek.

„Lidem však pokuty neukládali, věc vyřešili vždy domluvou. Postupem času si většina lidí na zákaz krmení holubů zvykla,“ dodal s tím, že město počet holubů každoročně reguluje i odstřelem.

„Například loni bylo zastřeleno téměř čtyři sta holubů. Tím je zajištěno, aby se počet těchto ptáků ve městě nezvyšoval,“ konstatoval Vondrášek.

MARTA SVAČINOVÁ