A na jejich výpovědi došlo ve čtvrtek před senátem krajského soudu ve Zlíně. Otrávený alkohol si koupili ve večerce v I. Segmentu ve Zlíně na Jižních Svazích, kterou provozoval jeden z deseti obžalovaných ve zlínské větvi metanolové aféry Martin Cekota.

Poprvé se mohli poškození setkat tváří v tvář s těmi, kteří jsou údajní strůjci a míchači otráveného alkoholu.

Jakoby se zastavil čas, to byla chvíle, v níž musela justiční stráž přivést jednoho z poškozených. Nemohl totiž přijít sám, následkem požití metanolu má poškozený zrak a vidí jen matné obrysy. Ve čtvrtek tak neviděl ani do tváře těch, kteří mu měli zničit život.

Zdeněk M. ze Zlína se svou přítelkyní ve zmiňované večerce koupil dva litry rumu. Stáčený alkohol koupili poprvé, ve večerce byli náhodou.

„Byli jsme naproti večerky v masně koupit maso. Měli jsme vozit v úterý dřevo do krbu. Měl jsem pozvané kamarády a chtěl jsem je pohostit. Již v neděli předtím jsem jednu láhev otevřel. Vypil jsem asi čtyři štamprle a přítelkyni jsem nalil do její koly," vzpomíná pan Zdeněk na okamžiky, které mu tak bolestně změnily život.

Podle jeho vyprávění v pondělí ráno již nemohl popadnout dech, partnerka na tom byla o trochu lépe, i když špatně viděla a bylo jí nevolno. „Volala záchranku a ocitl jsem se v nemocnici. Tam jsem byl celkem 55 dní, z toho více jak měsíc jsem byl v komatu. Mému bratrovi řekli lékaři, že možná zemřu," zavzpomínal před soudem.

Pan Zdeněk se tak probral až když jej vezli z JIP na jiné oddělení. Tehdy pan Zdeněk začal opět vnímat. Zjistil však, že jedovatá směs mu poškodila zrak. „Lékaři říkali, že už se to nezlepší. Vidím jen obrysy, nepřečtu si noviny, televizi jen poslouchám," říká smutně ani ne padesátiletý muž.

Ještě před tím žil pan Zdeněk normálním životem, pracoval jako řidič, z toho posledních osm let v Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Krutá rána osudu jej však připravila nejen o práci, ale nyní jako invalidní důchodce má o polovinu nižší příjmy. Splácí hypotéku, ocitají se tak s přítelkyní ve finanční tísni.

„Těm lidem bych vzkázal a přál bych jim, že už jen díky tomu, že se nikdo z nich ani neomluvil, ani nenapsal, tak bych je poslal do dolů, než by zdechli. A ne, že by se vyvalovali ve věznici," řekl na adresu viníků. Pochybení však vidí i v tom, že vůbec k této situaci mohlo dojít.

„V tom, co se stalo vidím hlavně vinu státu. Protože v republice jsou nějaké tři kontrolní subjekty a nic se nedělo," myslí si pan Zdeněk, který chce žádat odškodné. Jediné, co jej pokud to jde říct, těší, že z otrávené lahve nestihl pohostit kamarády, kteří mu měli přijít pomoci.

„Říkal jsem si: díky, že se k tomuto alkoholu už nedostali kamarádi, byl jsem rád, že to neodesrali oni, ale jen já," uzavřel ten, kterému čtyři vypité štample vzaly zdraví, práci a štěstí ze života.

Další, již desáté hlavní líčení je naplánováno na pondělí, 24. března.