Obsazeny a otevřeny měly být přitom o pár měsíců později. Také zvažovaná pobočka Pošty Partner s jednou či více přepážkami je pořád velkou neznámou: i nadále tak musejí lidé chodit na poštu do areálu Svitu.

„S poštou v centru města už jsem se tak nějak rozloučil. Snahy byly, ale evidentně se minuly účinkem,“ řekl Deníku Jaroslav Pokorný ze Zlína. Věří ale, že se poštovní služby v budoucnu v nějaké formě vrátí.

Otázka je, jestli se toho dožiju,“ pousmál se šestasedmdesátiletý muž.

Zbyněk Laube ze společnosti Palmer Capital, která je vlastníkem nemovitosti, Zlínskému deníku přiznal, že historickou budovu v centru krajského města maličko odsunuli do pozadí svých zájmů.

Čtěte také: Nové přechody pro chodce v centru Zlína jsou v plánu. Kde budou?

„Vlastníme takových objektů napříč Českou republikou několik desítek,“ vysvětlil omluvně Zbyněk Laube.

Přítomnost pobočky Pošty Partner a pár dalších malých obchůdků však podle něj vyloučena vůbec není. Menší obchodní jednotky jsou teoreticky připravené, obsazenost vázne na pronájemcích.

„Co se týče Pošty Partner, vše záleží na ekonomických podmínkách. Nechceme poštu pronajímat přímo my, ale potřebovali bychom nějakého provozovatele. Klidně soukromého nebo město. Jestli se někdo takový najde, rádi mu prostory za výhodných podmínek nabídneme,“ vysvětlil Zbyněk Laube.

Ve hře podle něj byl jeden subjekt, který měl zájem, jednání ale ustrnula na mrtvém bodě.

Pokud by podle Matyáše Vitíka, mluvčího České pošty, nějaký potenciální provozovatel projevil zájem o otevření Pošty Partner na náměstí Míru ve Zlíně, Česká pošta se tomu nebude bránit a v místě ji bez problémů zřídí.

„Nyní takových poboček ve Zlínském kraji funguje celkem devět. V roce 2017 byla otevřena jedna, v roce 2016 tři a před rokem 2016 pět Pošt Partner,“ vyčíslil mluvčí.

Čtěte také: Soud dal za pravdu vrahovi z Hulína, na syna má dál rodičovské právo

V intenzivním jednání je podle Matyáše Vitíka také zřízení Pošty Partner na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy.

„Vzhledem k faktu, že tato jednání ještě nebyla definitivně stvrzena podpisem smlouvy, nebudeme je komentovat,“ dodal mluvčí České pošty.

Z budovy hlavní pošty na náměstí Míru ve Zlíně poslední zákazníci odešli v sobotu 29. června 2013, tehdy také z parkoviště na Zarámí odjely poslední dodávky se zásilkami. Nyní parkoviště slouží převážně zákazníkům Penny Marketu, a to za výhodnou cenu.

Běžní řidiči hledající pouze volné parkovací místo musejí zaplatit vyšší taxu. I když plocha působí většinou opuštěně, mnozí neváhají připlatit si za několikahodinové parkování v řádu stovek korun.

V Halenkovicích si „Partnera" chválí…


Lepší a pro obyvatele zřejmě i výhodnější. Taková je nedávno otevřená pobočka Pošty Partner v Halenkovicích. Funguje tam od začátku února v obchodě s potravinami.

„Lidem slouží jedna přepážka, stejně jako tomu bývalo na pobočce pošty u nás. Otevírací doba zůstala stejná. Snad jsou ale na tom vlastně lidé lépe, obchod je totiž otevřený déle a s ním i ta přepážka. Kdo tak přijíždí domů později, má větší šanci si na pobočce Pošty Partner vyřídit své záležitosti,“ řekl Deníku starosta obce Jaromír Blažek.

Nabídka služeb zůstala stejná. Česká pošta se rozhodla v Halenkovicích zrušit svou pobočku, pro provozování pobočky Partner se pak hledal podnikatel, který by ji provozoval. Původně se toho chtěla chopit sama obec, nakonec ji má majitelka obchodu.