„Podle informací radničního odboru školství, mládeže a sportu budou kvůli stávce uzavřeny všechny základní a mateřské školy ve městě svýjimkou Základní školy Komenského a Mateřské školy Trávník,“ informoval mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna stím, že město Kroměříž je zřizovatelem deseti mateřských a šesti základníchškol.

Přesný počet stávkujících učitelů a zařízení na Kroměřížsku bude ovšem známý až vúterý. Organizátoři akce jej nechtěli sdělit, protože se školy mohly osvém zapojení do stávky rozhodnout do poslední chvíle.

Také většina škol na Valašsku se kdnešní stávce připojí. Některé ze základních škol a mateřinek budou zavřeny úplně, jinde se kprotestu učitelé a další zaměstnanci připojí pouze symbolicky.

„Zavřít kvůli stávce nemůžeme. Bylo by to vůči dětem ijejich rodičům nezodpovědné, protože za naše služby platí,“ uvedla Ludmila Linhartová, ředitelka Střediska volného času vRožnově pod Radhoštěm.

Převážná část školských zařízení Slovácku stávku podpoří. „Vpolovině zařízení se do stávky zapojí celých sto procent učitelů. Chtěla bych však především vyzdvihnout účast škol, kde nemají odborovou organizaci, jako jsou Jalubí, Uherský Ostroh a Březová,“ poznamenala šéfka okresní organizace Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Miloslava Prachařová.

Někteří ze stávkujících pedagogů se chystají vyrazit do Prahy, aby se připojili kprotestnímu shromáždění před ministerstvem školství a parlamentem.

Celkem by vuherskohradiš­ťském okrese mělo stávkovat padesát čtyři školských zařízení. Ztoho je třicet škol základních, osmnáct mateřinek, pět škol středních, a také dětský domov vUherském Hradišti.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ZLÍNSKÉHO KRAJE:

Zpravodajství Sport Kultura Podnikání Černá kronika