„Srážkový úhrn v Beskydech včera dosáhl zhruba pětadvaceti milimetrů. Dnes očekáváme, že naprší kolem třiceti milimetrů srážek," informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Prší jen místy

O něco lepší bude podle meteorologů situace na Jesenicku, kde má dnes spadnout asi patnáct milimetrů srážek.

„Na Zlínsku bude pršet jen místy. Pouze na východě území Zlínského kraje lze počítat s bouřkami, kde může místy spadnout až dvacet milimetrů srážek," sdělila Honsová.

Podle ní není objem dešťových srážek, které spadnou v nejbližších dnech ve Zlínském, Olomouckém a Jihomoravském kraji, nijak alarmující. „Problém vidím jedině v tom, že deště v předchozích dnech nasytily půdu a voda již nemá kam odtékat," vyjádřila své obavy Honsová.

Z tohoto důvodu také vodohospodáři preventivně upouštějí vodu v přehradě Bystřička a nádrži ve Slušovicích.

„Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu má i nadále pršet, proto očekáváme vzestup hladin některých toků na první stupeň povodňové aktivity, ojediněle i na druhý, a to hlavně v Beskydech a jejich podhůří. Právě proto jsme začali ve Zlínském kraji předpouštět nádrže Bystřička, Slušovice a Koryčany," uvedla včera mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Upouští se také přehrada Vranov.

Situaci monitorují

Přehrady však podle Tomíčkové mají stále dostatek zásobního prostoru. Dosud se nesešla ani protipovodňová komise. „Protipovodňová komise se schází až při druhém povodňovém stupni, který zatím nebyl nikde ve Zlínském kraji vyhlášen. Aktuální stav monitorují povodňové orgány kraje," shrnul vedoucí krajského oddělení pro zvláštní úkoly Karel Malinovský.

V případě ohrožení jednotlivých obcí na Zlínsku by podle Malinovského měli být starostové těchto obcí informováni výstražnými sms.

„Hasiči, zdravotníci i příslušníci policie jsou v případě potřeby připraveni okamžitě zasáhnout. Armáda a další složky integrovaného záchranného systému mohou být v případě nutnosti k dispozici za šest až čtyřiadvacet hodin," doplnil Malinovský.

Deště a podmáčená půda mohou způsobit problémy lidem, kteří se vypraví do lesů. Lokálně se mohou rozvodnit některé potoky. „Nedoporučujeme lidem vstupovat do lesů," varoval tiskový mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Červený kříž vyhlásil materiální sbírku pro oblasti zasažené povodní

Oblastní spolek Českého červeného kříže Zlín v souvislosti s aktuálními povodněmi vyhlásil sbírku materiální pomoci pro zasažené oblasti. Můžete se na ní podílet i Vy!
Sbírka se týká především těchto věcí: desinfekční prostředky, gumové rukavice, holínky, košťata a lopaty, hadry, igelitové pytle, ale i hygienické potřeby, ručníky, prášky na praní apod.
Tyto věci můžete celý týden až do pátku 7. 6. 2013 (vč.) nosit na Kolektivní dům ve Zlíně (adresa: Osvoboditelů 3778, boční vchod), a to v čase 14 – 16 hodin.
Bližší informace na tel. 577 210 607.