Při odstranění vzrostlých dřevin hrozí lidem od 1. listopadu pokuta, musejí žádat o povolení

Ministerstvo životního prostředí znovu zpřísnilo loňskou vyhlášku o ochraně a kácení dřevin.

Nová vyhláška vydaná ministerstvem životního prostředí o kácení dřevin začala platit v sobotu 1. listopadu.

Majitelé pozemků či zahrad mohou bez omezení odstranit pouze ovocné stromy. Všechny ostatní vzrostlé dřeviny by podle nové vyhlášky měli ve výšce 130 centimetrů od země přeměřit a zjistit obvod kmene.

„Obecně platí, že žádost o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les je, kromě výše uvedených výjimek, nutná pro dřeviny o obvodu kmene 80 cm a více měřeného ve výšce 130 cm nad zemí a pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin přesahuje 40 m2.

V případě kácení dřevin vyžadujících povolení orgánem ochrany přírody musí vlastník pozemku zažádat na Magistrátě města Zlína, odboru životního prostředí a zemědělství," sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

O podmínky kácení vzrostlých stromů a vyhlášku se lidé podle něj zajímají. Telefonují úředníkům na odbor životního prostředí a informují se na to, jak mají správně postupovat, aby novou vyhlášku neporušili.

„Zaznamenali jsme již dotazy z řad občanů ve spojitosti s výše uvedenou změnou v režimu kácení. Dotazů na výše uvedené téma jsme obdrželi asi desítku a to z řad občanů města Zlína," dodal Zdeněk Dvořák.

Sousedské spory

Vyhlášku o ochraně a kácení dřevin z roku 2013 změnilo Ministerstvo životního prostředí v poměrně krátké době znovu. Zdůvodnilo to racionální úpravou ve prospěch obyvatel obcí a zdravého životního prostředí.

„Předchozí podoba vyhlášky diskriminovala vlastníky staveb pro rodinnou rekreaci a majitele zahrad v zahrádkářských koloniích. Kvůli nejasné definici došlo v některých částech republiky ke značnému úbytku zeleně. Obdrželi jsme mnoho stížností od veřejnosti, měst a obcí. Dosavadní vyhláška také vyvolávala sousedské spory a úřadům kvůli ní přibylo administrativy," vysvětlil náměstek ministra životního prostředí pro legislativu Vladimír František Mana. Ovocné dřeviny je nyní možné kácet ve všech zahradách v obcích, včetně různých nádvoří, náměstí a parků zcela bez povolení a bez ohledu na rozměry těchto stromů.

Naopak u všech „neovocných" stromů, které mají ve výšce 130 centimetrů obvod kmene větší než 80 centimetrů, musejí vlastníci pozemků nadále o povolení ke kácení žádat. Dřeviny mohou porazit pouze v období takzvaného vegetačního klidu.

Podle mluvčí Ministerstva životního prostředí Jany Taušové je to v době od začátku listopadu do konce měsíce března. Obce by o žádostech ke kácení měly rozhodovat obvykle do třiceti dnů.

„V současné době jsme vydali pět formulářů žádostí ke kácení dřevin, na které se dříve nemuselo žádat," uvedl mluvčí Zdeněk Dvořák. Aktuálně však zatím nebylo zahájeno žádné správní řízení v dané věci.

„Žádost o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les lze stáhnout na webu města. Případně je možnost si ji osobně vyzvednout na Odboru životního prostředí a zemědělství, oddělení ochrany přírody a zemědělství Magistrátu města Zlína," dodal mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Zcela bez povolení (pokud se dřevina nepovažuje za významný krajinný prvek nebo za stromořadí) se mohou kácet stromy, které splňují alespoň jedno z následujících čtyř kritérií:

- dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí

- zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2

- dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin

- dřeviny rostoucí v zahradách