Rozhodnutí o tom, zda advokát za mřížemi skončí, či ne, si ale soudce Dušan Beránek ponechal na dnešní dopoledne.

Takový případ nemá v advokacii obdoby. Zlínský právník Milan Holomek má totiž na krku trestní stíhání kvůli stamilionovému podvodu. Policii se zatím podařilo prokázat škodu 240 milionů korun.

„Jako fyzická osoba si peníze půjčoval od svých známých s tím, že je použije na podnikatelské aktivity nebo jinak investuje. S některými uzavřel smlouvy o půjčkách, v termínu však peníze nevrátil," vysvětlila před časem zlínská krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Kriminalisté muže obvinili již loni v listopadu a od té doby na případu pracují. Škoda, která původně dosahovala 51 milionů, se však za necelý rok takřka zčtyřnásobila až na neuvěřitelnou čtvrtmiliardu. A vyšetřování stále není u konce. Státní zástupce v úterý podal návrh na jeho vzetí do vazby.

„Jednak z důvodu, že by se mohl pokusit o útěk a jednak proto, že by mohl ovlivňovat případné svědky," vysvětlil žalobce Leo Foltýn.

Soudce Dušan Beránek včera advokáta vyslechl a pak své rozhodnutí odložil na dnešní ráno. Podle jeho slov si totiž musí prostudovat spis, který je velmi obsáhlý.

Holomek byl již advokátní komorou vyškrtnut ze seznamu právníků a na jeho majetek je vyhlášena exekuce.