„Pravoslavným ve Zlíně skončily Vánoce vúterý. Letos připadl pravoslavný Štědrý den na katolickou tříkrálovou neděli,“ řekl farář pravoslavné církevní obce ve Zlíně Petr Klokočka, který se stará oasi sedmdesát farníků. Sváteční dny se ale na různých místech slaví ažtýden.

Ve Zlíně se prý však věřící chovají podobně jako katolíci. „Většina pravoslavných Čechů má ipodobné zvyklosti, dávají si třeba dárky. Naopak vRusku se obdarovávají až na jejich Nový rok,“ doplnil stím, že ten je teprve čeká. Slaví se otřináct dní později než ten katolický. „Pravoslavná církev počítá dny podle juliánského kalendáře, katolická podle gregoriánského,“ vysvětlil.

Vánoční týden ještě neskončil například pro Rusku Tatianu Roumiantsevu, která vČesku žije již osm let. „Štědrý den jsme oslavili mší vkostele a sváteční večeří, ráno sedmého jsme ještě byli vkostele,“ popsala Roumiantseva. Dodala, že hned po mši musela do práce, protože šlo opracovní den. Stejně tak celýtýden.

„Ještě celý tento týden máme sváteční, vyvrcholí až 14.ledna mší ke svátku Obřezání Páně a 19.ledna ke svátku Božího zjevení,“ upozornila. Jinak se prý ale vánoční dny pravoslavných moc neliší. „Jídlo je podobné a taky držíme půst. Místo kapra pak míváme salát a pečené kuře. Sváteční stůl by měl být hodně bohatý a pestrý, nechybí třeba kaviár,“ vypověděla Ruska stím, že pečou také cukroví a dárky si dávají až poslední den vroce.

„Tradičně míváme pirohy plněné bramborami, rybou nebo nasladko sdžemem či tvarohem,“ vyjmenovala a zavzpomínala, že vmládí ještě chodívala ikoledovat.

„Nyní se tato tradice vRusku drží už jen na vesnicích. Zazpíváme si už jen vkostele,“ přiznala a poukázala, že liturgie se od katolické liší. „Mše vRusku trvá išest hodin. Avkostele nejsou lavičky, takže věřící stojí,“ upozornila.