„Pokud byl posudek zpracovaný fakultou stavební na VÚT Brno k obnovení přechodu kladný, tak nechápu, proč si radnice nechala zpracovat další posudek firmou Patriot, který naopak vyzněl v jeho neprospěch," vystoupil v diskusi občanů Petr Švehlák na čtvrtečním zasedání zastupitelstva města.

„Zamítnout celou věc proto, že by podle dalšího posudku docházelo ke zpoždění městské hromadné dopravy o deset až dvacet sekund, považuji za malicherné," neodpustil si kritiku na adresu rady města.

Primátor Miroslav Adámek však popřel, že by roli hrál pouze tento jeden aspekt. V minulosti se tam stala řada vážných úrazů a jako lékař se na to dívám tak, že zdraví lidí je nejdůležitější," řekl.

Negativní posudek

Na to však někteří občané nechtěli slyšet. „Proč se dělal druhý posudek, když ten první byl kladný?" tázal se v diskusi další z přítomných občanů Jan Suchý.

Podle vedení radnice původní posudek neřešil komplexně dopad na celkovou situaci v centru Zlína.

„Proto jsme nechali vypracovat další," vysvětlil člen rady Josef Novák. K situaci se vyjádřil také náměstek primátora Jiří Kadeřábek.

ada zastupuje všechny občany, nejen ty, kteří mají obchody na Dlouhé, ale i ostatní, kteřínapříklad jezdí právě MHD," řekl. Podle jedné ze studií by totiž znovuobnovení přechodu znamenalo komplikace v dopravě.

Na původním místě být přechod se světelnou signalizací vybudován nemůže. Níž by to nemělo smysl, protože nedaleko již existuje, a to u ulice Santražiny. Jediným místem, které by pak připadalo v úvahu, je v těsné blízkosti podchodu. „Dělat přechod nad podchodem mi přijde ale trochu nesmyslné," nechal se slyšet primátor.

Stál by tři miliony

Výše už by zase tento přechod byl tak trochu navíc, neboť i zde se jeden nachází u křižovatky s třídou Tomáše Bati. „Pokud by měl být přechod zbudován nad podchodem, tak mám pocit, že zhruba tři miliony korun, které by měl stát, by nebyly vynaloženy efektivně," přišel s dalším argumentem náměstek primátora Ondřej Běták.

Většina přítomných občanů z řad veřejnosti však tyto odpovědi odmítla akceptovat.

„Chtěli jsme dnes navrhnout odvolání pana primátora Adámka, pana Kadeřábka i Nováka, ale už se o to někdo pokusil v úvodu a nevyšlo to," dodal rozhořčeně občan Jan Suchý.

Je veřejným tajemstvím, že po původním přechodu na Dlouhé dlouho volají zejména provozovatelé tamních obchodů, kteří si jak známo od větší frekvence kolemjdoucích slibují také více nakupujících. 

ROMAN BUČEK