„Je to tak, na silnicích je tu hodně děr. Všechny sice nejsou města, ale to by mohlo alespoň na silničáře víc tlačit. Kvůli dírám nás tu auta často „ohodí" vodou z kaluže," potvrzuje obyvatel Milan Zetík názor hlasujících čtenářů.

Podle starosty Dalibora Maniše je oprava chodníků a komunikací nikdy nekončící boj.

„Neznám město, které by mělo hotovo. Z možností, které rozpočet malého města má, jsme však udělali maximum. Snažíme se s opravami začínat u těch, které jsou v nejhorším stavu. Je mi však jasné, že je to pořád málo," říká starosta a své tvrzení dokládá čísly.

Během tohoto volebního období se do oprav komunikací investovalo 25 milionů korun, půlka z toho z dotací. Jen letos se udělal bezbariérový chodník u hlavní silnice, což byla akce za 6 milionů korun. Podobnou částku bude stát i pokračování projektu ve směru na Brumov. To už však bude záležitost dalšího zastupitelstva.

Zejména v letošním roce se investovalo 11,5 milionu korun do komunikací na sídlišti Palackého, za 10,5 milionu se postavila cyklostezka skrze město a další dva miliony spolkla oprava komunikace v ulici Záuličí.

„Díky mírné zimě jsme i ušetřili 1,1 milionu korun za údržbu a tyto peníze investovali do oprav Cyrilometodějské ulice," připomněl starosta.

Podle něj nebývá mnohdy hlavní problém ve financích jako spíše v přípravě staveb. Některé jsou totiž na krajských i soukromých pozemcích. V minulosti se totiž při výstavbě komunikací majetkové vztahy do důsledku neřešily.

„Výsledkem bylo, že když jsme potřebovali opravit půl kilometru chodníku, bylo potřeba oslovit 120 majitelů pozemků a se všemi dojednat a uzavřít smlouvu," popsal starosta někdy náročnou administrativu.

Starosta Maniš vedl obec 16 let. Letos už nekandiduje.

4 NEJ události posledních 4 let

1. Město navštívil prezident Miloš Zeman. Šlo o druhou návštěvu novodobé hlavy státu. V roce 2007 byl ve městě i Václav Klaus.

2. Podařily se zajistit finance na revitalizaci sídliště Palackého. Investuje se do něj letos.

3. Podařilo se snížit energetickou náročnost u všech městských budov.

4. Velká rekonstrukce základní školy spolkla 25 milionů korun.

Kde vidí čtenáři slabiny města

Obyvatele Valašských Klobouk podle výsledků internetového hlasování, které dva týdny běželo na našem webu, trápí 
v jejich městě nejvíce tyto problémy:

1. Špatný stav chodníků a komunikací - 40 %

2. Nedostatek stavebních míst pro RD - 30 %

3. Nedostatečné využívání peněz na projekty - 20 %

4. Rekonstrukce stadionu a jiný problém - 5 %

Kdo u nás vládl

Starosta: Dalibor Maniš (Nezávislí)

Koalice: Nezávislí, KDU-ČSL, ČSSD, Kandidátka mladých

Opozice: ODS, Nový Impuls, Občané pro město, 
Občanský dialog