K volební urně do místní knihovny tu přišlo víc než 80 procent oprávněných voličů. Běžná volební účast se přitom v obcích na Zlínsku pohybuje kolem 65 procent.

„To ani nevím, že jsme tu tak vzorní. Každý chce patrně nějak přispět ke zlepšení poměrů jak v obci, tak v republice. Nijak ale na občany v tomto směru nepůsobíme. Rozdáme volební lístky a hotovo. Už je to pak na občanech, zda cítí povinnost k volbám přijít nebo ne," komentuje prvenství Podkopné Lhoty starosta obce Josef Jakuba. Podle něj jsou starší občané disciplinovaní voliči.

„Chodí ale hodně i mladí. Je jen málo těch, co by nedošli," poznamenal. V obci také jezdí s volební urnou i po jednotlivých domech. Nejde však o nijak závratné počty takto navštívených voličů. Vždy se jedná zhruba o deset občanů. „Kolikrát přijde babička o holi a my jí říkáme, však co nedáte vědět, my bychom přijeli," popisuje starosta. „A šak su ještě dobrá, synku," zní často odpověď.

„Většinou je to tak, že mladí v pátek po práci odvolí a ještě nás poprosí, jestli bychom nepřijeli za maminkou. Jezdíme například i do Slušovic, kde u dětí žije jedna rodačka. Vždycky má z naší návštěvy velkou radost. Je ráda, že si může splnit svou povinnost a ještě si trochu povykládat. Je velká pamětnice a hned začne vzpomínat na partyzány a podobně," usmívá se starosta.

Ve volební komisi tu zasedá šest členů. Po jednom zástupci dodají místní politické strany. V případě Podkopné Lhoty tedy KDU-ČSL a KSČM. Zbytek tvoří místní studenti či senioři. Ačkoli je v obci vysoká volební účast, žádná ze stran tady nedominuje.

Necelých 18 procent tu při minulých volbách získala vítězná sociální domokracie. Místní voliči také nejsou nijak konzervativní. Své voliče tu našli Moravané, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Suverenita Jany Bobošíkové nebo Konzervativní strana. Podle starosty také místní neberou volby jako obyčejnou záležitost, a tak se i pěkně oblečou.

„Rozhodně to není tak, že by někdo přišel v gumákách rovnou z pole," zakončil starosta Josef Jakuba.