Nápad slavit „studentský svátek" i s malými dětmi vzešel od zaměstnankyně městského úřadu Radany Zenáhlíkové, která měla v té době malé děti. „Navrhla, aby mohly slavit i děti, krátký lampionový průvod," prozradila tisková mluvčí. A jelikož v Otrokovicích není zvykem mít ohňostroj na konci roku, bylo rozhodnuto, že ohňostroj bude součástí těchto oslav. Na lampionový průvod s ohňostrojem přijde obvykle až dva tisíce lidí. Letos je neodradilo ani ne příliš vlídné počasí.

„Moc se mi tu líbí, lampion mi pomáhala dělat maminka," svěřila se Karolínka Plíšková. Její sestřička vyráběla lampion ve školním kroužku. „Pomalovali jsme zavařovací sklenici a pak ji drátky omotali, aby se dala přidělat na klacík," popsala Kristýnka Plíšková. Sychravé počasí jim radost nekazilo a nadšeně si užily také ohňostroj. Do něj Otrokovice investují přibližně 40 tisíc korun.

Spokojeni byli i stánkaři. Na odbyt šlo zejména teplé občerstvení. „Dali jsme si klobásku a punč a musíme koupit nějaké perníky domů pro maminku, protože je nemocná a dnes s námi nešla," prozradil u stánku s uzeninami Michal Vyoral.

Úspěšná akce se bude konat zase za rok. O jejím rozšíření se nyní neuvažuje.

Autor: Marcela Kaniová