Odhady nákladů na přestavbu bývalého Domu umění zpět na památník byly původně vyšší.

„Soutěžením zakázky se nám je podařilo významně snížit, což je výborná zpráva. Zahájení přestavby už v podstatě nestojí nic v cestě," konstatoval primátor Miroslav Adámek.

Celkové náklady na obnovu památníku se odhadují na cca 70 milionů korun. Městu se podařilo získat dotace z ministerstva kultury, které poskytne 32 milionů korun. Použity budou i peníze, které se sešly ve veřejné sbírce nazývané Zlíňané sobě.

„Na bankovním účtu je téměř 200 tisíc korun, všem dárcům velice děkujeme," vzkázal Miroslav Adámek. Dodal, že zbytek potřebných financí, tedy přibližně polovinu, uvolní ze svého rozpočtu město.

Památník Tomáše Bati se díky rekonstrukci vrátí do podoby, kterou měl po svém postavení v roce 1933. Zásadním počinem bude odstranění přístaveb z 50. let minulého století, takže z budovy se opět stane „skleněný krystal," považovaný za architektonický skvost a jeden ze symbolů Zlína.

Při rekonstrukci budou použity železo, beton a především sklo, tedy materiály, s jakými pracoval architekt František Lydie Gahura, který je autorem stavby.

Interiér památníku bude variabilní, aby zaujal co nejvíce návštěvníků. Jeho součástí bude znovu letadlo Junkers.

„Tomáš Baťa v něm prožil poslední vteřiny svého života. Letadlo se tak stalo základním motivem celé původní expozice," řekla Dagmar Nová, vedoucí oddělení urbanismu a architektů magistrátu.