„Je to odměna za více než třicet let práce dobrovolníků, kterých si moc vážíme,“ řekl pro Deník správce hradu Jiří Holík. Odborná porota ohodnotila zejména vydařenou rekonstrukci věže Svatojánka, která je na nejvyšším místě hradu. S její opravou začal Spolek přátel hradu Lukova již v roce 1999, ale náročná práce se stále komplikovala a prodlužovala. „Svatojánku jsme dokončili až v loňském roce, kdy byla v září slavnostně otevřena pro veřejnost,“ doplnil předseda Spolku přátel hradu Lukova Jiří Holík s tím, že právě odtud se naskýtá fantastický výhled do dalekého okolí.

Čtěte také: Brímus v čele KFS, výkonný výbor má tři nové tváře

Soutěž Památka roku čtvrtým rokem vyhlašuje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, výsledky byly vyhlášeny na konferenci sdružení v Luhačovicích. V letošním ročníku bylo přihlášeno 44 objektů, 25 projektů v takzvané menší kategorii, při které rekonstrukce stojí do dvou milionů korun, a 19 projektů v kategorii velké s hodnotou nad dva miliony korun. V rámci menší kategorie si hlavní cenu odnesl právě hrad Lukov. Bezprostředně po převzetí sošky byl dojatý i starosta Lukova. „Dnešní den je vynikající, jsem nadšený, že hrad získal tuto cenu, je to úžasné, ale je důležité připomenout, že je za tím spousta práce a že každá mince má dvě strany,“ zmínil Jiří Jangot. Vzrůstající popularita hradu sebou totiž přináší i zvyšující se návštěvnost a to přináší také nové starosti, třeba zajištění nových parkovacích míst. „V loňském roce navštívilo hrad 26 tisíc evidovaných návštěvníků, ve skutečnosti jich ale je ještě více,“ vyčíslil Jiří Holík.

Čtěte také: Chcete přídavky? Musíte nahlásit i vrácené inkaso

„Obecně je to krásné místo, líbí se mi okolí hradu, na procházku ideální, ale jsem i rád, že to není masově turisticky vyhledávané,“ popsal návštěvník hradu Lukov Marcel Rech ze Zlína. „Obdivuji lidi, kteří tam udělali moc práce. Zejména obdivuji, když někdo dělá věci nezištně, to je skvělý přístup, je to snad i vysvobození,“ doplnil.

V práci na opravách hradu se bude nadále pokračovat. „V loňském roce jsme skutečně udělali velký kus práce, když se podařilo téměř dokončit východní hradbu,“ popsal Jiří Holík, který předpokládá, že právě východní úsek se dokončí během krátké doby. Letos stojí lešení také u západní hradby. „Ta by mohla být dokončena v roce 2018,“ předpokládá. Výhra v prestižní soutěži Památka roku sebou nese také obnos 50 tisíc korun. I tyto finance spolknou lukovské hradby….

Čtěte také: Festival plný opic bude veselý

Autor: Marcela Kaniová