„Vybavili jsme naše předprodejní místa ve Zlíně i Otrokovicích potřebnými bankovními platebními terminály a pořídili související softwarové prostředky, abychom uspokojili množící se požadavky cestujících a umožnili jim platby kartami," uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Platby kartou budou možné od pondělí 22. června ve všech předprodejích MHD vždy u jedné označené přepážky. Cestující, který bude mít zájem o platbu kartou, sdělí své přání prodavačce předem. Kdyby tak učinil až dodatečně, musela by se první platba stornovat.

„V případě, že se systém osvědčí, počet terminálů se rozšíří," doplnila ekonomka DSZO Zdeňka Blümelová.

Bezhotovostní úhrady jízdného se osvědčily v praxi například i olomouckému dopravnímu podniku. Ten je cestujícím nabízí už od roku 2012 a zájem o tuto formu úhrady stále stoupá.

„Objem transakcí platebními kartami na prodejnách dlouhodobě narůstá, v současnosti se jedná o přibližně 10 % všech plateb v našich předprodejích," upřesnila mluvčí Dopravního podniku města Olomouc Martina Krčová. Cestující si tam v případě bezhotovostní platby připlatí za poplatek bance, konkrétně 1,8 % z ceny jízdenky. Ve Zlíně to bude méně.

„V případě platby kartou bude zákazníkovi k celkové úhradě připočten poplatek bance ve výši 1,13 % z hodnoty nákupu," uvedl mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Zavedenou praxí totiž je, že kdykoliv zákazník zaplatí v obchodě kartou, banka obchodníka za tuto transakci odvede poplatek bance, která kartu vydala. Ten dnes v Česku tvoří kolem 1 % z výše platby.

Od září se poplatky mohou snížit.

„V platnost totiž vstoupí nařízení Evropské unie, které výši mezibankovního poplatku limituje na 0,2 % pro debetní a 0,3 % pro kreditní karty. Provoz platebních terminálů se tak obchodníkům zlevní," připomněla marketingová manažerka společnosti Sonet, která se zabývá poskytováním služeb v oblasti platebních technologií, Jana Nováková.