Deník se vydal do desíti směnáren a bank ve Zlíně a zjišťoval, jak moc rozdílné jsou jejich kurzy. Například za sto kun lze ušetřit až 50 Kč

Ve třech směnárnách a sedmi bankách ve Zlíně jsme zjišťovali aktuální kurzy eura, amerického dolaru a chorvatské kuny. Rozdíly mezi jednotlivými místy, kde peníze vyměňují, jsou poměrně výrazné. Například za sto chorvatských kun mohou nakupující zaplatit 351 Kč, ale i téměř čtyři sta korun.

S výslednou cenou dokážou výrazně zahýbat i poplatky. Bez nich lze z oslovených bank směnit peníze ve Volksbank. Speciální kategorii tvoří LBBW Bank, kde prodávají bez poplatku, při zpětném odkoupení už si ale poplatek účtují. V ostatních bankách se poplatky pohybují od jednoho procenta, které vám naúčtují v České spořitelně, do dvou a půl procenta směňované částky, které si připočítají v Komerční bance. V Raiffeisenbank a LBBW Bank je navíc spodní hranice poplatku omezena na padesát korun. LBBW Bank omezuje také horní hranici poplatku. Ta činí tři tisíce korun.

Některé peněžní ústavy poskytují při výměně výhody svým klientům, kteří u nich mají například účet. Klient České spořitelny tak zaplatí poplatek pouze 0,15 procenta ze směňované částky.

Zajímavé je, že z desíti oslovených směnáren a bank hned tři neobchodují s chorvatskou měnou. Pokud se do nejoblíbenější destinace Čechů vydáte, kunu si nemůžete pořídit v ČSOB, Komerční bance ani LBBW Bank.

Některé instituce poskytují výhodnější kurz při vyšší směňované částce, takto vycházejí vstříc například v Devizovém centru Zlín v ulici Kvítková.

Při nákupu i se všemi poplatky se ceny ve směnárnách či bankách liší o desítky korun. Pokud člověk cizí peníze mění zpět na české, může být rozdíl ještě mnohem vyšší.

Deník se ptá: Podle čeho si vybíráte, kde směníte peníze?

Jan Kocman, 51 let, klempíř- -izolatér, Zlín: Záleží na kurzu, je důležité, na kolik peněz mě to vyjde. Podle toho vybírám.

Miroslav Blaha, 56 let, dělník, Hluk: Asi bych zašel do peněžního ústavu, kde mám účet. Tam věřím, že mi dají dobrou cenu.

Viktor Nemeth, 19 let, student, Vsetín: Já využívám služeb směnárny, v bance jsem ještě neměnil a v zahraničí také ne.

Ondřej Válka, 18 let, student, Zlín: Podle ničeho speciálního si nevybírám, rozdíl pár desetníků bych neřešil.

Petr Novák, 63 let, důchodce, Uherské Hradiště: Dávám vždycky přednost bance. Připlatit si za tuto jistotu mi nečiní problém.

Anna Strašidlová, 20 let, studentka, Zlín: Vybírám si podle kurzu a hlavně poplatků. Kvůli nim cena hodně vzroste.

Jana Hajdíková, 52 let, kadeřnice, Zděchov: Upřednostňuji směnárnu, do banky bych nešla a měnit peníze v cizině bych nechtěla.

Jitka Lojdová, 31 let, na mateřské, Tábor:  Chodím do směnárny u nás v Táboře. Naposledy jsem tam ale byla před pěti lety.

ZUZANA ŠUMLANSKÁ