Naproti tomu dluhy ve výši stovek milionů korun. I takové údaje lze vyčíst z již kompletně zveřejněných majetkových přiznání poslanců a senátorů za rok 2016. Deník je u zákonodárců ze Zlínského kraje prostudoval.

Poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Mimo výkon své poslanecké funkce stále pracuje jako živnostník, příjmy však neuvedla. Platí hypotéku 800 tisíc a úvěr 50 tisíc.

Poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

Mimo svou poslaneckou funkci je zastupitel Zlínského kraje a zastupitel obce Strání – Květná. Vloni za to získal odměnu 91 200 a 7000 korun. „Mandát beru zodpovědně, žádné jiné aktivity mimo uvedené nemám, za práci považuji výkon mandátu poslance,“ říká Benešík.

Senátor František Čuba (SPO)

V roce 2016 byl společníkem tří zlínských firem a jednatelem jedné krnovské společnosti. Část roku pracoval i jako krajský radní. „V těchto společnostech neměl žádný příjem a u Zlínského kraje, kde pracoval jen do půlky června, dosáhl takové výše příjmu, která se nemusí uvádět,“ vysvětlil asistent docenta Čuby Milan Frnka, proč nemá jeho šéf uvedeny v přiznání žádné příjmy.

Hejtman Zlínského Kraje, senátor a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek

Podle majetkového přiznání byl loni místopředsedou představenstva vsetínské společnosti Vodovody a kanalizace, příjem z výkonu funkce neuvedl. Přiznal pouze příjem z výkonu funkcí starosty Vsetína a zastupitele Zlínského kraje, téměř 633 tisíc korun.

Poslanec Petr Gazdík (TOP09)

Ve svém majetkovém přiznání uvedl, že v roce 2016 byl zastupitel Zlínského kraje a místostarosta obce Suchá Loz. „Jsem neuvolněný a neplacený místostarosta, ale je to mé hobby od té doby, co jsem v politice,“ uvedl Petr Gazdík. Současně doplnil, že od listopadu je také neuvolněný radní a z této funkce má 8 tisíc korun. „Dělám to rád,“ zdůraznil.

Poslanec Jaroslav Holík (Nezařazení)

Motoservis a knižní nakladatelství. V těchto oborech podnikal v roce 2016 poslanec Jaroslav Holík. Jaký příjem mu z toho plynul, neuvedl.

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL)

Je společníkem ve dvou firmách, má křeslo v dozorčí radě VZP, je členem zastupitelstva Zlínského kraje. V dozorčí radě měl příjem za loňský rok 252 tisíc, jako člen zastupitelstva Zlínského kraje si přišel na téměř 123 tisíc korun. Oba přiznané příjmy měl podle svého přiznání před zdaněním. „Nemám s tím žádný problém, zveřejnil jsem vše, co zákon ukládá.“

Senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL)

Loni pracovala mimo výkon své funkce v poradenské a konzultační činnosti, zastávala i pozici statutárního orgánu v zařízení pro seniory Zda a jaké za to měla příjmy, neuvedla. Podle svého majetkového přiznání splácí hypotéku ve výši 1,6 milionu korun.

Poslanec Vladimír Koníček (KSČM)

Působil v roce 2016 v Radě pro veřejný dohled nad auditem. Jaký měl příjem, neuvedl. „Částka byla v takové výši, že se uvádět nemusela,“ komentoval Vladimír Koníček s tím, že pro něj je hlavní pracovní funkcí ta poslanecká.

Poslanec Petr Kořenek (ČSSD)

Loni působil jako člen komise výboru Zlínského kraje, kde si přišel na 18 tisíc korun. Také pracoval jako lektor, to mu vyneslo 14 tisíc korun. Jako zastupitel a člen komise města Vsetín si vydělal více jak 32 tisíc korun. Petr Kořenek koupil práva na louku za 2500, vzal si úvěr 379 tisíc na osobní vozidlo, také vložil 500 tisíc do podílových listů a cenných papírů v rámci kolektivního investování. „Myslím, že v přiznání mám vše. Nejvíce se věnuji své poslanecké funkci, jinak vše, co dělám, dělám rád, dělám to pro lidi,“ komentoval.

Senátor Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Loni pracoval mimo výkon své senátorské funkce v oboru zpracování elektrické energie a byl členem představenstva Slováckých vodáren a kanalizací. Patrik Kunčar je také neuvolněný starosta Uherského Brodu. Za tyto tři činnosti si loni přišel na více než 444 tisíc korun.

Poslankyně Marie Pěnčíková (KSČM)

Podnikala v poradenské a konzultační činnosti a je zastupitelkou Zlínského kraje. Příjmy však neuvedla. Splácí úvěr ve výši 1,63 milionu korun. „Před získáním poslaneckého mandátu jsem pracovala jako OSVČ. Po volbách jsem činnost OSVČ neukončila, ale velice omezila, takže mé příjmy nedosahují stanovené částky,“ vysvětlila, proč neuvedla příjmy z podnikání.

Poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Zastupitel Uherského Hradiště neuvedl příjem. „Jsem zastupitel v Uherském Hradišti a jsem předsedou kontrolního výboru zastupitelstva. Mé příjmy z těchto činností nedosahovaly částky, které bylo nutné uvést v přiznání,“ vysvětlil poslanec z Uherského Hradiště.

Poslankyně Miroslava Strnadlová (ČSSD)

Pracovala v roce 2016 jako jednatelka společnosti. Příjem z této činnosti neuvedla. „Paní poslankyně je na dovolené. V přiznání uvedla vše, jak podle zákona měla povinnost,“ komentovala asistentka poslankyně Strnadlové Martina Babíková.

Senátor Ivo Valenta (Strana soukromníků)

Prodej cenných papírů mu loni vynesl více než 2,5 miliardy korun. Za více než 300 milionů korun loni nakoupil cenné papíry a dostal darem soubor movitých věcí v hodnotě 5,5 milionu korun. Splácel úvěr ve výši 245 milionů korun. Majetkové přiznání komentovat

nechtěl. „Je plně v souladu se zákonným ustanovením, nevidím důvod, proč bych se měl k němu vyjadřovat,“ vzkázal. Senátorský plat posílá na dobročinné účely – na studium pro děti ze sociálně slabých rodin.

Poslanec Pavel Volčík (ANO)

Jednatel a lékař v soukromé ordinaci si loni vydělal 215 tisíc. Je příjemcem starobního důchodu ve výši 18 tisíc korun.

Poslanec Radek Vondráček (ANO)

První místopředseda Poslanecké sněmovny v přiznání majetku za rok 2016 uvedl, že je OSVČ, má právní praxi. Kromě toho byl v představenstvu VaK Kroměříž a místostarosta Kroměříže. To vše mu loni podle jeho přiznání vyneslo více než půl milionu korun. Koupil vůz Lexus za milion a půl.