Primátor je příznivcem sportu, zejména pak hokeje. Sám jej aktivně hrál v rámci studentské ligy. Prozradil, že z ní zdráv nevyvázl. Podíl na tom měl Miro Šatan, legendární slovenský hokejista, který do jednoho zápasu nastoupil „do počtu". Jeho bratr totiž studoval medicínu stejně jako Miroslav Adámek.

„V zápalu boje si neuvědomil, že nejsem profesionál. Narazil mne na mantinel a zlomil mi žebro. Pak mne v náručí odvezl na střídačku a povídá mi: Prepáč, já som zabudol," smál se Adámek. Učitelka Šárka Zelinská doplnila, že návštěva na radnici a následně redakce byla součástí volitelného předmětu s názvem mediální výchova. (dav)

Sedmáci z Vizovic na tiskovce s primátorem

Zlínský deník vzal školáky za Miroslavem Adámkem. Ptali se jej na práci i dění ve Zlíně. Úkolem žáků pak bylo z akce zpracovat články. Přečtěte si, jak se jim to povedlo

Kultura filmový festival Zlín

Dne 5. února jsme se zúčastnili tiskové konference se zlínským primátorem Miroslavem Adámkem. Náš tým mu kladl otázky týkající se dětského filmového festivalu. Letos se koná už jeho 53. ročník. Je to nejstarší dětský filmový festival na světě, byl založen roku 1961. V tomto roce bude filmový festival zaměřený na polskou kinematografii, ale objeví se tam i snímky z jiných zemí. Jako každý rok, i letos Zlín očekává průměrně 120 000 návštěvníků.

Tradičně se taky můžeme těšit na tolik oblíbenou a populární dražbu filmových klapek, na které se vždy vydělá kolem milionu korun českých. Zatím se však neví, jaké budou na filmovém festivalu známé osobnosti, neznáme ani členy poroty. To vše zazní až na připravované velké tiskové konferenci.

Na filmovém festivalu Zlín neprodělává, veškerá rizika totiž nese pořadatel a hlavní sponzoři. Nejvíce stojí nákup filmů. V průběhu filmového festivalu pak teče do pokladen Zlíňanů nejvíce financí z peněženek návštěvníků, kteří navštěvují okolní restaurace, kavárny a jiné podniky a obchody.

„Osobně se rád účastním filmového festivalu," řekl primátor Miroslav Adámek. „Nenechám si ujít slavnostní zahájení a k mým povinnostem patří také přivítání významných hostů z mnoha zemí světa. Mým oblíbeným filmovým žánrem jsou pak reálné filmy ze života," dodal Adámek. K dalším kulturním akcím, na které se letos mohou Zlíňané těšit, patří bluesový a jazzový festival, promítání filmů s outdoorovou tematikou a podobně. V rámci filmového festivalu se také otevře letní kino.

Tisková konference s panem primátorem Miroslavem Adámkem byla velmi vydařená a příjemná a přinesla nám mnoho nových zkušeností.

Tereza Zapletalová, Adéla Kratochvílová, Andrea Kneifelová, Gabriela Hábová, Lucie Valášková, Veronika Špaňhelová

„Raději se koupu venku než v bazénu"

Ve středu 5. února jsme se my, žáci 7. ročníku ze ZŠ Vizovice, zúčastnili exkluzivní tiskové konference, na které jsme se setkali s primátorem města Zlína Miroslavem Adámkem. I přesto, že jsme ze začátku měli celkem velkou trému, jsme si to postupně začali užívat. Byli jsme rozděleni na čtyři týmy. Náš tým se zajímal o sport, konkrétně o výstavbu aquaparku, o kterém se sice v minulosti ve Zlíně uvažovalo, ale po poradě s ekonomy byl nápad na radnici zatím zamítnut. Rekonstrukce se ale dočká současný zlínský bazén. V polovině února by měla začít její první etapa, do pořádku se dá vnější vzhled budovy, později by se měla uskutečnit druhá část, například oprava šaten apod. Dále nám primátor prozradil, že město velmi ušetří za vodu tím, že lázně začnou využívat svůj vlastní vrt, který je pod bazénem. Když jsme se později zeptali na to, jestli se pan primátor chodí koupat do aquaparků a bazénů, odpověděl nám: „V zimě jistě, ale v létě se nejraději koupu venku."

Pan primátor je velký příznivec sportu, a tak zajistil tzv. Burzu sportu, která proběhne již v polovině června. Na této burze budou provozovatelé představovat a nabízet mnoho a mnoho sportovních aktivit a kroužků, do kterých mohou zájemci nastoupit již v září.

A nakonec všem můžeme poděkovat za setkání, které se nám velmi líbilo.

Luděk Štalmach, Jan Pšenčík, Radek Geržičák

„Koupil jsem manželce psa, aby se necítila doma tak sama"

Ve středu 5. února 2014 jsme navštívili speciální tiskovou konferenci na Magistrátu města Zlína. Tiskové konference se zúčastnil primátor Miroslav Adámek, tiskový mluvčí Zdeněk Dvořák, šéfredaktor Zlínského deníku David Karola a my, žáci 7. ročníku ZŠ Vizovice s paní učitelkou.

Naše skupina se rozhodla, že bude panu primátorovi klást otázky přímo na tělo. Primátor, původním povolání chirurg, přiznal, že byl po volbách překvapen, když byl právě on zvolen do funkce. Na radnici se ale cítí dobře.

Ubylo mu času na rodinu a na koníčky, ale pokaždé si najde čas na vysokohorskou turistiku, cestování a v létě na cyklistiku. Je také velkým příznivcem hokeje a plavání. „Koupil jsem manželce psa, aby se necítila doma tak sama," prozradil nám ze svého soukromí pan primátor Adámek.

Dříve šest let hrál divadlo, hrál na klavír a taky hokej. „Jsem prezidentem hokejového klubu PSG Zlín, taky jsem zkoušel být dvakrát na lavičce jako lékař, ale vždycky jsme prohráli. A jednou jsem měl také zlomené žebro, když jsem hrával aktivně," usmál se pan primátor Miroslav Adámek.

Filip Húšť, Kryštof Kroc, Josef Bláha

Autobusy jako se Simpsonů zatím nebudou

Dne 5. února 2014 proběhla pro žáky ZŠ Vizovice tisková konference s primátorem Zlína Miroslavem Adámkem. Naši spolužáci se ptali na různá témata, na stavbu aquaparku, na filmový festival… Naše skupina se ptala na školství. Dozvěděli jsme se, že se má snižovat počet nových žáků v primách a sekundách gymnázií. Zajímalo nás, co je na tom pravdy a jak se k tomu staví město Zlín. Pan primátor nám vysvětlil, že zřizovatelem gymnázií je kraj, ne město, a rozhodovat se tedy bude jinde. Nicméně tato problematika je dosud otevřená a nevyřešená.

Dále nás zajímalo, jestli je pan primátor pro zavádění moderních interaktivních pomůcek ve školách. Dozvěděli jsme se, že on sám není velkým příznivcem nejmodernější techniky, že je trochu konzervativní, ale uznává, že mu technika značně usnadňuje život. Ve školách se zatím většinou tablety nepořizují, pouze interaktivní tabule, neboť tablety jsou zatím věc poměrně nová a brzy možná navíc přijde něco dalšího. Jistě ale vše stojí za důkladné zvážení a nejlépe sami učitelé a žáci rozhodnou, co je pro výuku nejefektivnější.

Se spolužáky jsme se také shodli, že by se nám líbilo, kdyby pro nás jezdily školní autobusy. Ptali jsme se, jestli by to bylo v blízké budoucnosti možné. Dozvěděli jsme se, že na některá místa Zlína školní autobusy už jezdí, i když to nejsou ty typické žluté, jaké známe ze Simpsonů. Škoda.

Nakonec nás zajímalo, jak by se dal ještě více podporovat sport ve školách. Pan primátor přiznal, že dobře ví, kolik dětí dnes bojuje s nadváhou. Proto taky prý jdou do sportu ve Zlíně velké peníze. Nejbližší významnou akcí je Burza sportu, na které budou přítomni různí významní sportovci a provozovatelé sportovních oddílů. Tam můžou rodiče s dětmi přijít, něco si vyzkoušet, promluvit si s trenéry a vybrat si sport, který by se jim líbil.

Tisková konference se nám líbila, i když jsme byli nervózní. Pan primátor byl velice příjemný, zdvořile nám odpovídal a myslím, že to pro nás byla důležitá zkušenost.

Štěpán Tichý, Marek Rada, Adéla Hronková, Petra Svačinová, Eliška Prokopová