Odboráři začali sbírat podpisy v úterý odpoledne.

„Nasbírali jsme je ve třech lidech za dvě hodiny. Nebojím se, že bychom potřebné množství nenasbírali. Vypadá to, že bychom je měli do pátku mít," uvedl Jandásek

Ve zlínském závodu pracuje asi 560 lidí, v odborech je jich asi 430. Stávková pohotovost platí v závodu od 10. března.

O svém dalším postupu budou odboráři jednat ve čtvrtek, na pondělí je naplánováno další kolektivní vyjednávání se zaměstnavatelem.

Čtěte také: Hledá se Jiří Svozil z Březnice. Má být zatčen

„Pokud nepřijdou s něčím novým, rozhodneme pak asi už o termínu stávky," řekl Jandásek, podle nějž odboráře zlínského závodu Mitasu podporují také další odborové svazy.

Vedení společnosti Mitas sdělilo, že je obeznámeno s přípravami na stávku.

„Vedení Mitasu samozřejmě respektuje právo odborového svazu přistoupit i k tomuto kroku, ale litujeme, že k němu dochází. I nadále jsme přesvědčeni, že nejlepší způsob, jak celou situaci vyřešit, je uzavřít dohodu u jednacího stolu, a proto chceme s odborovým svazem i nadále jednat a co nejrychleji nalézt společné řešení," uvedl Ralph Kellenberger pověřený vedením kolektivního vyjednávání.

Odboráři s vedením společnosti o mzdách už jednali, požadovali na příští rok zvýšení, které by odpovídalo 1,1násobku průměrné republikové mzdy, a pro rok 2019 chtěli 1,2násobek republikové mzdy.

Čtěte také: Přidává se. Průměrný plat třicet tisíc korun

„Nabídnuto nám však bylo pro příští rok 1,1násobek průměrné mzdy pro Zlínský kraj pro naše průmyslové odvětví, což je nyní asi 26 500 korun, tedy asi o 2500 korun méně, než je republikový průměr. V roce 2019 to měl být 1,15násobek," řekl již dříve Jandásek.

Podle něj by to ale příští rok znamenalo jen asi o 1700 korun měsíčně navíc.

„A to jsou v tom i třinácté a čtrnácté mzdy, takže by to reálně bylo o tisíc až 1200 hrubého více. To je skutečně málo," zdůraznil.