„Jsem z Kroměříže, ale už nějakou dobu bydlím kvůli práci ve Zlíně. Rozhodla jsem se proto vyřídit si voličský průkaz, protože si myslím, že je správné chodit k volbám. Miliony lidí na světě tu možnost nemají, a nemohou tak o vývoji své země spolurozhodovat. Vím, že můj hlas nic nezmění, ale nechci, aby si jej procentuálně rozdělily vládní strany," řekla například Lucie Novotná.

Ve Zlíně začali osobně vydávat voličské průkazy ve čtvrtek.

„V první den přišlo patnáct lidí. Jinak už evidujeme kolem dvou set písemných žádostí o vydání voličského průkazu. Zájemci ale teprve začínají chodit, nebude jich však tolik jako při letošních prvních prezidentských volbách," informovala Ivana Hoferková z odboru občansko-správních agend zlínského magistrátu.

Osobně požádat o vydání voličského průkazu mohou lidé na úřadech do 16. hodiny 23. října. Písemná žádost pak musí být na radnici doručena nejpozději 18. října. V Otrokovicích předpokládají, že zájemců se objeví tak kolem stovky.

„Doposud jsme vydali pod padesát voličských průkazů, během posledních čtrnácti dnů, které zbývají do voleb, se však číslo může zvýšit až na stovku. Voliči si toto vyřizování nechávají zpravidla až na poslední chvíli," konstatoval Marcel Nemček za otrokovickou radnici.

Voličské průkazy pak úředníci posílají na celou řadu míst. „Zrovna ve čtvrtek jsem jeden posílala do Londýna. Evidujeme také i jiná místa v zahraničí," vysvětlila Vladislava Janíková, vedoucí správního odboru luhačovické radnice.

Podle ní už o průkaz zažádalo jednadvacet lidí. „Žádosti posílají poštou nebo se zájemci dostavují osobně," dodala v pátek Janíková.

Do celé republiky rozesílají voličské průkazy také úředníci z Fryštáku.

„Jeden mířil také do Bratislavy. Doposud jsme jich vydali deset, dva osobně a osm poštou. Volby vycházejí na prodloužený víkend, takže mnozí se nebudou chtít kvůli tomu vracet domů a raději si požádají o voličský průkaz. Někteří se nechtějí vzdát práva volit," sdělila tamní matrikářka Dana Konečná.

Doposud prý nejvíce průkazů vydala v lednu při prezidentských volbách. „Bylo jich téměř šedesát," dodala Konečná.