Podle něj malou pandu budou moci zanedlouho vidět i návštěvníci zahrady, brzy totiž opustí rodnou dutinu a vydá se ven do expozice.

Ošetřovatelé nechali až do dneška mládě v klidu. „Nechtěli jsme pandy rušit dříve, než to bude nutné. Mládě jsme však chtěli zkontrolovat předtím, než začne vycházet ven. Jeho odchyt v korunách stromů by byl obtížný," popsal Shromáždil. Vedle kontroly a zjištění pohlaví byl sameček také očipován a zvážen – má 1295 gramů. Dospělé zvíře váží tři až 4,5 kilogramu.

Zlínská zoologická zahrada chová pandy červené od roku 2011. V českých zoo se rozmnožují vzácně, naposledy se to podle Shromáždila povedlo před dvěma lety v Praze. Ve Zlíně přivedla v květnu na svět první mládě čtyřletá samice Chantal, která se narodila ve francouzské zoo. Jeho otcem je čtyřletý samec Kristián, kterého zlínská zahrada získala z Norska.

Podle Shromáždila sameček poté, co dospěje, půjde do jiné zoologické zahrady. „Pandy žijí samotářsky, v zoologických zahradách maximálně v párech. Mládě je nyní plně závislé na matce. Až ale vyroste, jeho soužití s rodiči by přinášelo problémy," doplnil zoolog.

Panda červená je ve volné přírodě ohroženým druhem kvůli ztrátě svého přirozeného teritoria. Kvůli odlesňování a rozšiřování území pro lidi zemřou v Číně ročně tisíce zvířat. Navíc jsou zabíjeny pro kožešinu, často se také stávají kořistí dravců, proti kterým nemají žádnou přirozenou obranu.

Jde o jedny z nejvýše žijících zvířat, běžně se vyskytují v nadmořských výškách od 2000 metrů nad mořem. Výborně šplhají, často je lze zastihnout na stromech, na zemi se zdržují méně. Pandy červené se dožívají až 14 let. Mají dlouhou, hustou srst, nahoře rudohnědou nebo kaštanovou.