To je asi největší změna v systému policejní práce ke které došlo v reakci na loňskou tragédii v Uherském Brodě. Od té uběhl právě rok. Změn je ovšem mnohem více. Týkají se vzdělávání, školení i výbavy policistů. Prvosledové hlídky a jejich vybavení dnes oficiálně představilo Krajské ředitelství policie ČR ve Zlíně.

„Úkolem těchto hlídek je být k okamžité dispozici pro mimiřádnou událost typu amok či aktivní útočník. Neznamená to, že by ale někde jen čekali. Běžně budou provádět takovou činnost se kterou mohou ihned skončit a vydat se na místo ohlášeného útoku," vysvětlil Jaromír Tkadleček, ředitel krajské policie ve Zlíně.

Pokud tedy někde zaútočí nebezpečný pachatel, na místo vyrazí nejbližší prvosledová hlídka a za ní hned druhá nejbližší jako záloha.

„Ubezpečuji vás, že při vyslání se nebudou brát ohledy na příslušnost k obvodu či okresu. Nebudou nás zajímat dokonce ani kraje. Na místo vyrazí ta nejbližší prvosledová hlídka," říká rázně Tkadleček.

V celé republice policie zřídila 120 těchto speciálně vycvičených a vyzbrojených dvojic.

„Pro Zlínský kraj to vychází na sedm prvosledových hlídek. V okresech Zlín, Uh. Hradiště a Vsetín jsou k dispozici ve dvou obvodních odděleních, na Kroměřížsku v jednom. Smyslem těchto hlídek je být na místě brzy. Ve Zlínském kraji máme průměrný dojezd za 11 minut. Pochopitelně ve městěch to může být méně," sdělil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Kromě speciálního výcviku těchto jednotek se policie zaměřila také na školení dalších policistů a pracovníků a také na posílení materiálního vybavení. I letos tak bude pokračovat doplňování stavu prvků balistické ochrany.

Přeloženo do běžné řeči jde o štíty, helmy, vesty a dlouhé a automatické zbraně. K tomuto vybavení je potřeba i vhodná technika. Zbraně se nemohou vozit „jen tak" v kufru auta.

Prvosledové policejní hlídky na obvodní oddělení ve Zlíně.

„Z těchto důvodů má policie k dispozici auta s trezorem. V rámci ČR máme těchto aut 430. S nákupem techniky se hodlá pokračovat i letos," doplnil také Josef Bocán, mluvčí policejního prezídia. Policisté také plánují rozšíření jejich počtu.

Do roku 2020 by chtěli přijmout dalších 1300 nováčků.

Náměstek policejného prezidenta Martin Vondrášek však upozornil na to, že žádné opatření nezabrání patologicky motivovanému člověku ve zkratovitém útoku.

Výcvik policistů podle něj nezačal po událostech v Uherském Brodě, ale již v roce 2011 poté, co pravicový extremista Anders Breivik v Norsku zabil desítky lidí.

„Důležité je, že tato opatření jsou komplexní, není to jen o tom, že bychom někde pořídili pár štítů a jinde zase udělali cvičení," zakončil Vondrášek.