Oblíbené jsou také skořápkové lodičky, kdy ve vyprázdněných půlkách vlašských ořechů plave po vodě svíčka. Když vydrží plavat dlouho, čeká majitele dlouhý život. Pokud plave při břehu, bude se držet doma, když se ale vydá na „velkou vodu", čeká jej cestování.

Náročnější je starý zvyk lití olova. Kousek, který se roztaví nad plamenem , se vylije do nádoby s vodou. Podle tvaru, do kterého olovo ztuhne, se dá odvodit, co koho čeká.

Říká se, že svobodné dívky tam mohou najít monogram svého vyvoleného. Odkud přijde, jim zase může prozradit pes. Záleží, ze které strany venku zaštěká. A zda se příští rok vdají? Prozradí papuč hozená za záda. Směrem ke dveřím značí, že ano. (hed)

Kateřina Petříková, 18 let, studentka, Uherský Ostroh: Jsem z křesťanské rodiny, takže zvyky dodržujeme. Pečeme, zdobíme, chodíme do kostela o všech svátcích, zpíváme koledy, navštěvujeme rodinu a dáváme šupinky do peněženky.

Zdena Družbíková, 70 let, důchodkyně, Mařatice: Pečeme cukroví, na štědrovečerním stole nesmí chybět rybí polévka a kapr se salátem, den poté kačena. Jen vánočku nedělám, děcka mají raději koláčky.

Petr Selucký, 35 let, prodavač, Hodonín: Vánoční zvyky dodržuji. Zdobíme stromeček, pomáhám doma s pečením cukroví. Nejvíce mám rád štědrovečerní večeři, děláme klasickou rybí polévku a kapra.

Renata Vrágová, 38 let, skladnice, Uherský Brod: Chystám k večeři talířek navíc. A jeden rok se nám skutečně stalo, že zazvonil pán bez domova, tak jsme mu dali najíst. Dáváme také čočku pod práh, aby byla hojnost.

Naďa Ondrová, 32 let, účetní, Polešovice: My už jsme včera doma zdobili stromeček, kvůli synkovi, který argumentoval tím, že ve školce už jej mají. Jinak pečeme perníčky, zpíváme koledy, Vánoce si užíváme.

Martina Michalčíková, 21 let, studentka, Velká nad Veličkou: Vánoce slavíme, ale zvyky jako rozkrajování jablka nedodržujeme. Samozřejmě zdobíme stromek a pečeme cukroví perníčky, rohlíčky, úlky, slepované, placky.

Věra Polišenská, 52 let, dělnice, Zborovice: Vánoce doma máme takové normální, trávíme je v klidu a pohodě. Stromeček zdobíme pravidelně, jak bývá zvykem. Samozřejmě nechybí ani štědrovečení večeře. Jinak ale tradicím moc nedáme.

Aleš Müller, 26 let, podnikatel, Kroměříž: Vánoce upřímně moc nemusím, takže ani zvyky spojené s nimi nijak nedodržuji. Pro mě znamenají spíše stres než pohodu. Stromeček ale máme a kapra a salát.

Lucie Kopuletá, 23 let, vedoucí prodejny, Kroměříž: Zdobíme stromeček, pečeme cukroví, na večeři máme kapra a pravidelně rozkrajujeme jablíčka. To je ale tak všechno. Jiné zvyky nedodržujeme.

Monika Jelínková, 21 let, prodavačka, Kroměříž: Tradice vůbec žádné nedodržujeme. Stromeček zdobíme, na stole je nějaké cukroví, ale jinak asi nic víc. Tradičně ale chodíme další den na návštěvu k rodině.

Igor Lízner, 26 let, konzultant inf. systému, Holešov: Zdobíme stromek a na večeři máme řízek nebo nějakou jinou rybu než kapra. Naposled jsme měli myslím tresku. Rodiče ale mají rybí polévku a kapra pravidelně.

Jana Přikrylová, 49 let, vrátná, Kroměříž: Vánoční zvyky dodržujeme. Rozkrajujeme jablíčko, dáváme si oříšek s medem, abychom byli zdraví, a pravidelně navštěvujeme rodinu.

Edita Martinková, 43 let, OSVČ, Zlín: My dodržujeme vánoční tradice jen velmi lehce, tak například rozkrojíme jablíčko nebo posíláme ořechové lodičky po vodě. Důležité pro nás je, že je rodina pohromadě.

Irena Hlávková, 56 let, v domácnosti, Zlín: Samozřejmě že dodržujeme vánoční zvyky, patří to bezpochyby k Vánocům. Musí to být hlavně ryba k večeři, pouštíme si svíčky v ořechových skořápkách, dcera hází botou.

Dagmar Kašíková, 33 let, mateřská dovolená, Zlín: Některé zvyky dodržujeme. Děti například pouštějí svíčky po vodě, před večeří jíme oplatky, rozkrojíme si jablíčka, jestli v nich budou hvězdičky, a tak podobně. K Vánocům to prostě neodmyslitelně patří.

Vojtěch Vlček, 30 let, OSVČ, Zlín: Vánoční zvyky nedodržujeme, ani žádné lití olova, nerozkrojujeme jablko ani neděláme žádné lodičky ze skořápek. Prostě nějak není důvod.

Michaela Vašková, 34 let, keramička, Zlín: Vzhledem k tomu, že celé předvánoční období pracuji, tak nemám opravdu čas dodržovat vánoční zvyky. Jsem až do 22. prosince na stánku nebo v dílně. Máme jen kapra a stromeček.

David Malliška, 23 let, student, Zlín: Některé vánoční zvyky u nás v rodině dodržujeme, pouštíme si například koledy, večeře musí být sváteční a nesmí chybět hlavně kapr. Stromeček ozdobený, prostě taková ta vánoční klasika, asi jako všude jinde.

Iva Hrbáčková, 32 let, mateřská dovolená, Vsetín

Takové ty tradiční vánoční zvyky, jako je lití olova nebo krájení jablíček, příliš nedodržujeme. Ale samozřejmě si dáme na večeři kapra a společně pak sledujeme vánoční pohádky.

Martin Mrlina, 36 let, projektový manažer, Vsetín: Na Vánoce si vždycky zdobíme stromeček. Štědrovečerní večeře se pak neobejde bez kapra a bramborového salátu. Na rozkrajování jablíček ani lití olova a další zvyky si nepotrpíme. Spíše si zazpíváme koledy.

Aleš Olšák, 52 let, traktorista, Janová: Vánoční zvyky dodržujeme všechny. Dříve jsme chodívali i na půlnoční mši, dnes už ale nechodíme. Co se koled týče, místo tradičních si doma pouštím koledy a vánoční písně bigbítové.

Olga Křenková, 64 let, důchodkyně, Vsetín: Mimo tradičního zdobení vánočního stromečku rozkrajujeme také jablíčka. Každý rok peču na svátky také vánočky a hlavně hromady vánočního cukroví.

Zdeněk Bazalka, 35 let, malíř, Valašské Meziříčí: Zdobíme vánoční stromeček. Na štědrovečerní večeři ale nemíváme kapra. Místo toho jíme vepřové nebo kuřecí řízky, případně rybí filé. O další vánoční zvyky se stará hlavně manželka. Míváme třeba rozkrojená jablíčka.

Jiří Šturala, 47 let, úředník, Vsetín: Vánoční zvyky dodržujeme. Zdobíme stromeček, na večeři si dáme kapříka. Někdy také rozkrojíme jablko, ale olovo nelijeme. To by nemuselo dobře skončit. Občas zajdeme také na půlnoční nebo si zazpíváme koledy.