O jejích odběrech ví málokdo. Ve Zlínském kraji se však provádějí ve Vsetíně, Uherském Hradišti nebo také Valašském Meziříčí

„S manželem jsme usoudili, že ji budeme alespoň darovat, aby pomohla jiným,“ svěřila se Deníku Mrázková.

Nakonec vše ale dopadlo jinak.

„Během porodu už jsme si na něco takového vůbec nevzpomněli a pupečník tak zůstal asi zcela nevyužitý. Trochu nás to mrzí, ale už se s tím nedá nic dělat,“ říká zpětně Mrázková.

Zatímco pro novopečenou maminku není možný odběr pupečníkové krve ničím novým, málokterá další je o této možnosti informována.

První odběry byly přitom v České republice provedeny v roce 1994, kdy se také uskutečnila první transplantace mezi sourozenci.

„Nesmíme zapomenout také na výzkum a studie, které ve světě v tomto směru probíhají a značně rozšiřují možnosti dalšího využití pupečníkové krve. K závěru se například chýlí studie na léčbu diabetu I. typu nebo dětské mozkové obrny. Výsledky prozatím naznačují úspěch,“ podotýká Tomáš Pavlíček, Country Manager ze společnosti Cord Blood Center.

Ta v Česku představuje rodinnou banku pupečníkové krve, která pokrývá více než sedmdesát procent porodnic po celém Česku.

„Aktuálně je to 64 porodnic a připravuje se dalších devět. Přímo ve Zlínském kraji se jedná o nemocnice v Uherském Hradišti, Valašském Meziřící a Vsetíně,“ vyjmenoval Pavlíček.

„Odběr pupečníkové krve ve Vsetíně provádíme od roku 2005. V současné době spolupracujeme se společností Cord Blood Center, která zajišťuje transport a následné zpracování pupečníkové krve. Bližší informace zatím nemám k dispozici,“ konstatovala včera pro Deník Lenka Plačková, mluvčí vsetínské nemocnice.

V kroměřížské či Krajské nemocnici Tomáše Bati (KNTB) o odběrech pupečníkové krve teprve uvažují.

„Zatím je opravdu neprovádíme, ale jejich zavedení nevylučujeme,“ potvrdila mluvčí KNTB Karla Havlíková.

„Odběry pupečníkové krve neprovádíme, ale uvažujeme o nich,“ potvrzuje také mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

Odběr krve není limitován věkem rodičů, ale spíše zdravotním stavem matky. Postup je následující: nejprve se maminka zaregistruje v rodinné bance pupečníkové krve, což může udělat telefonicky či pomocí registračního formuláře na stránkách www.cordbloodcenter.cz.

„Následně obdrží poštou balíček s dokumentací, kde je Informovaný souhlas, Smlouva k odběru, dotazníky ke zdravotnímu stavu rodičů a další materiály. Ty potom zašle zpět do Centra podle přiložených instrukcí. Nic více nemusí rodiče dělat. Vše v porodnici zařídíme už my,“ přiblížil postup Tomáš Pavlíček ze společnosti Cord Blood Center.